Erik Poppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Erik Poppe (født 24. juni 1960 i Oslo) er en norsk regissør og filmfotograf.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Poppe vokste opp i Norge og i Portugal. Han er utdannet fotograf fra Oslo i 1982 og arbeidet som fotojournalist for nyhetsbyrået Reuters og avisen VG i perioden 1983 til 1987. Han ble deretter utdannet filmfotograf ved Dramatiska institutet i Stockholm fram til 1991. Han produserte deretter en rekke reklamefilmer og musikkfilmer, kortfilmer og dokumentarer fram til 2003. Sammen med Finn Gjerdrum og Thorleif Hauge startet han filmselskapet Paradox Produksjon AS i 1997.

Hans mest kjente verk er Oslo-trilogien[1] Schpaaa (1998), Hawaii, Oslo (2004) og deUSYNLIGE (2008). Det spesielle med trilogien, og det som gjør det til en trilogi er likheten mellom regi stil, tydelig influert av hans bakgrunn som fotograf. Hverken sted, rolleinnehaver eller identitypiske referansepunkter er å kjenne igjen. Den reneste og mer tydelige trilogi som er produsert i norsk film. Likheten mellom filmene er såkalte bransje vridninger og det gjør at den eksisterer som trilogi selv om man ikke har sett alle, begge eller bare en av filmene. Sistnevnte film tar for seg spørsmålet om forsoning, et spørsmål som befinner seg «på grunnfjellet av livsspørsmål», noe filmanmelder Per Haddal mener Poppe er den eneste norske regissør som tør å befatte seg med.[2]

Han ble tildelt Kodak Award ved Filmfestivalen i Moskva for Eggs, regissert av Bent Hamer, i 1994. For Hawaii, Oslo vant han Amanda-prisen for beste norske film i 2004.

Han er sønn av Per Frølich Poppe, designer av sportsklær og mannen bak klesmerket Ski Peer.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Som regissør[rediger | rediger kilde]

Som manusforfatter[rediger | rediger kilde]

Som fotograf[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ oslopuls.no: «Poppes langsomme løp»
  2. ^ Per Haddals anmeldelse av deUSYNLIGE for Aftenposten

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Alf Kristian Tellefsen 
Vinner av Bibelprisen fra Det Norske Bibelselskap
Neste mottaker:
 Inger Lise Rypdal