Høgskolen i Lillehammer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 61°8′58,686″N 10°25′22,105″Ø

Høgskolen i Lillehammer
Høgskolen i Lillehammer
Skolens fasade i 2007.
Grunnlagt 1994
Type Statlig høgskole
Beliggenhet Lillehammer
Studenter 4795 [1] (2013)
Ansatte 320 [2] (2013)
Nettsted www.hil.no

Høgskolen i Lillehammer (HiL) ble etablert 1. august 1994 og har i dag vel omkring 4800 studenter (ca. 3000 studenter på heltid og ca. 800 på deltid) og 320 ansatte. Høgskolen er en av 24 statlige høgskoler i Norge og oppstod fra den tidligere Oppland distriktshøgskole i forbindelse med høgskolereformen i 1994. Skolen ligger på Storhove, om lag fire kilometer nord for Lillehammer sentrum. Det er flest studenter fra Hedmark fylke, fulgt av Akershus og Buskerud.

Sammen med Høgskolen i Gjøvik (HiG) og Høgskolen i Hedmark (HH) samarbeider Høgskolen i Lillehammer (HiL) med fylkeskommunene i Hedmark og Oppland om Prosjekt Innlandsuniversitetet, for på sikt å kunne søke om universitetsstatus.

Studietilbud[rediger | rediger kilde]

HIL tilbyr årsstudium, bachelorstudier, masterstudier, doktorgrader og ulike etter- og videreutdanningskurs innenfor film- og fjernsynsfag, helse- og sosialfag, idrett, ledelse og økonomi, opplevelse, reiseliv og kultur, samfunnsvitenskap og humaniora. Høgskolen tilbyr internasjonalisering av studier, både muligheter for å ta deler av sin ordinære utdanning i utlandet, eller ved å fortsette å utdanne seg i utlandet etter endte studier.

Helse og sosialfag[rediger | rediger kilde]

Avdeling for helse- og sosialfag driver en rekke utdanningstilbud innenfor helse- og sosialfag samt tilgrensende fagfelt, bestående av årsstudier, 3-årige bachelorstudier, masterstudier og etter- og videreutdanning. Avdelingen er engasjert i etter- og videreutdanning, deltidsstudier og fjernundervisning i samarbeid med Senter for livslang læring ved høgskolen. Fagpersonalet utgjør 54 stillinger hvorav ca. halvparten er undervisningsstillinger (høgskolelærer/høgskolelektor/førstelektor) og halvparten vitenskapelige stillinger (amanuensis /førsteamanuensis/professor). FoU-prosjekter ved avdelingen(Forskning og Utviklings-prosjekter) som prioriteres er "Oppvekst og sosialisering", "Forskning om funksjonshemmede" og "Omstilling i offentlig sektor".

Samfunnsvitenskap[rediger | rediger kilde]

Sentralt i avdelingens arbeid står reiselivsfag, økonomi, organisasjon og ledelse, fag innenfor det humanistiske området og samfunnsanalyse.Den faglige staben er på 56 personer. Avdelingen er fra 1.1.2009 delt i to nye avdelinger.

TV-utdanning og filmvitenskap[rediger | rediger kilde]

Avdelingen TVF tilbyr studier innen dokumentar- og flerkameraproduksjon. Avdelingen teller 38 ansatte og har "Fjernsyn i digitale omgivelser"/ "Television in a digital environment" (TIDE)som overordnet forskningsprosjekt

Den norske filmskolen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Den norske filmskolen

Ble opprettet som egen avdeling ved HiL i 1997. Skolen har 7 linjer (manus, regi, produksjon, foto, lyd, klipp og produksjonsdesign) og det tas opp inntil 6 studenter på hver linje annethvert år. Skolens fikk tidlig kvalitetsstatus da den ble kåret til Europas beste filmskole i 2002 og de første kullene fra filmskolen markerte seg sterkt i filmbansjen. En rekke kritikerroste filmer ble produsert som resultat av nettverkene fra skolen, som Sara Johnsens Vinterkyss, Erik Richter Strands Sønner og Ove Raymond Gyldenås Tommys inferno.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]