Høgskolen i Lillehammer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 61°8′58,686″N 10°25′22,105″Ø

Høgskolen i Lillehammer
Høgskolen i Lillehammer
Skolens fasade i 2007.
Grunnlagt 1994
Type Statlig høgskole
Beliggenhet Lillehammer
Studenter 4795 [1] (2013)
Ansatte 320 [2] (2013)
Nettsted www.hil.no

Høgskolen i Lillehammer (HiL) ble etablert 1. august 1994 og har i dag[når?] vel omkring 4 800 studenter (ca. 3 000 studenter på heltid og ca. 800 på deltid) og 320 ansatte. Høgskolen er en av 24 statlige høgskoler i Norge og oppstod fra den tidligere Oppland distriktshøgskole i forbindelse med høgskolereformen i 1994. Skolen ligger på Storhove, om lag fire kilometer nord for Lillehammer sentrum. Det er flest studenter fra Hedmark fylke, fulgt av Akershus og Buskerud.

Ny rektor fra 1. august 2015 er professor Kathrine Skretting[3].

Studietilbud[rediger | rediger kilde]

HIL tilbyr årsstudium, bachelorstudier, masterstudier, doktorgrader og ulike etter- og videreutdanningskurs innenfor film- og fjernsynsfag, helse- og sosialfag, idrett, ledelse og økonomi, opplevelse, reiseliv og kultur, samfunnsvitenskap og humaniora. Høgskolen tilbyr internasjonalisering av studier gjennom å ta deler av sin ordinære utdanning i utlandet eller ved å fortsette å utdanne seg i utlandet etter endte studier.

Helse- og sosialfag[rediger | rediger kilde]

Avdeling for helse- og sosialfag driver en rekke utdanningstilbud innenfor helse- og sosialfag samt tilgrensende fagfelt, bestående av årsstudier, 3-årige bachelorstudier, masterstudier og etter- og videreutdanning. Avdelingen er engasjert i etter- og videreutdanning, deltidsstudier og fjernundervisning i samarbeid med Senter for livslang læring ved høgskolen. Fagpersonalet utgjør 54 stillinger hvorav ca. halvparten er undervisningsstillinger (høgskolelærer/høgskolelektor/førstelektor) og halvparten vitenskapelige stillinger (amanuensis /førsteamanuensis/professor). FoU-prosjekter ved avdelingen(Forskning og Utviklings-prosjekter) som prioriteres er «Oppvekst og sosialisering«, «Forskning om funksjonshemmede» og «Omstilling i offentlig sektor».

Samfunnsvitenskap[rediger | rediger kilde]

Sentralt i avdelingens arbeid står reiselivsfag, økonomi, organisasjon og ledelse, fag innenfor det humanistiske området og samfunnsanalyse.Den faglige staben er på 56 personer. Avdelingen er fra 1. januar 2009 delt i to.

TV-utdanning og filmvitenskap[rediger | rediger kilde]

Avdelingen TVF tilbyr studier innen dokumentar- og flerkameraproduksjon. Avdelingen teller 38 ansatte og har «Fjernsyn i digitale omgivelser»/ "Television« in a digital environment» (TIDE) som overordnet forskningsprosjekt

Den norske filmskolen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Den norske filmskolen

Skolen ble opprettet som egen avdeling ved HiL i 1997. Den har syv linjer (manus, regi, produksjon, foto, lyd, klipp og produksjonsdesign) og annethvert år tas det opp inntil seks studenter på hver linje. Skolen ble kåret til Europas beste filmskole i 2002.

Innlandsuniversitetet[rediger | rediger kilde]

Sammen med Høgskolen i Gjøvik (HiG) og Høgskolen i Hedmark (HH) samarbeidet Høgskolen i Lillehammer (HiL) med fylkeskommunene i Hedmark og Oppland om Prosjekt Innlandsuniversitetet, for på sikt å kunne søke om universitetsstatus. Disse planene ledet ikke fram til en søknad til NOKUT for noen av institusjonene. Prosjektet ble forlatt i 2012.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]