Posten Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Posten Norge AS
Posten Norge AS
Posten Norges logo fra 5. september 2008
Organisasjonsform Aksjeselskap
Nøkkelopplysninger 984 661 185
Etablert 1. juli 2002
Hovedkontor Biskop Gunnerus’ gate 14, Oslo
Styreleder Idar Kreutzer
Adm. dir. Dag Mejdell
Nettside www.postennorge.no
En post i butikk med Posten Norges logo.
Innleveringspostkasse med Posten Norges logo.
Hurtigruteskipet «MS Finnmarken» med flagget som forteller at skipet fører post.

Posten Norge AS er et norsk statseid konsern med ansvar for postgangen i Norge. Konsernet driver også med transport innenfor flere områder, som pakker, gods og spesialtransport for oljeindustrien. Posten er en av Norges største bedrifter med virksomhet over hele landet. Posten Norge er en av Norges eldste og største statlige bedrifter, opprettet av Christian IV i 1647.

Konsernet omsatte i 2011 for 23 milliarder kroner. Virksomheten består av ca. 20 000 årsverk, ca. 3000 av dem jobber i Sverige, Danmark og Finland.

Posten driver med leveranser av fysiske sendinger og tilbyr elektroniske tjenester. Leveransene kan skje både ved egenproduksjon og gjennom alliansepartnere. Posten opererer under to merkevarenavn: Posten som betjener privatmarkedet i Norge og Bring som betjener bedriftsmarkedet i Norden. Hovednedslagsfeltet er på kunder i Norden, men gjennom samarbeidspartnere kan Posten tilby tjenester over hele verden.

Dag Mejdell har vært konsernsjef i Posten Norge siden 16. januar 2006, mens Idar Kreutzer har vært styreleder siden 27. juni 2012.[1]

Sammen med datterselskapet Bring Citymail deler Posten Norge ut brev til 5,2 millioner husstander i Skandinavia. Posten har gjennom de siste 10 årene kjøpt opp en rekke selskaper i Norden som er samlet under navnet Bring.

Historie[rediger | rediger kilde]

Posten ble opprettet 17. januar 1647, mye på grunn av press fra forretninger og fremveksten av et sentralbyråkrati i København. Tidlig ble posten basert på en ordning der bøndene fikk ansvaret for å transportere post fra gård til gård. I starten var posten en privat bedrift, som drev med kongelig privilegium. Det var de sentrale byene i Sør-Norge som først fikk postforbindelse, og alle rutene hadde utgangspunkt i Christiania. Postombæringen var organisert etter stafettprinsippet med postbønder som tok seg av frakten mot visse privilegier (fritak fra skatt, skyssferd, innkvartering, veiplikt og militærtjeneste).

For steder som lå innenfor disse rutene, ble det organisert såkalte poståpnerier, som hadde nøkkel til postsekken og kunne formidle brev lokalt. Dessuten satt en del embetsmenn med nøkkel til postsekken.

Posten var også tidlig ute med tekniske nyvinninger, blant annet ble Norges to første dampskip «Constitutionen» og «Prinds Carl» kjøpt i 1826 nettopp for å forbedre postforbindelsene til utlandet.

Se også under postvesen.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Posten Norge er et aksjeselskap som i sin helhet eies av den norske stat ved Samferdselsdepartementet. Selskapet er organisert i fire divisjoner. Divisjonene er Post, Logistikk Norge, Logistikk Norden og E-handel. Mot bedriftskunder i Norden markedsfører Posten Norge seg under merkenavnet Bring.

Selskaper som inngår i konsernet[rediger | rediger kilde]

Postkonsesjonen[rediger | rediger kilde]

Posten Norge er pålagt å levere post til hele landet, seks dager i uka, til samme pris.

Posten Norge er tildelt konsesjon for og monopol[2] på befordring av lukkede adresserte brev under 50 gram med hjemmel i postloven. Som motytelse til denne eneretten stiller samfunnet krav om oppfyllelse av konsesjonspålagte oppgaver, blant annet levering av post til hele landet, seks dager i uka, til samme pris. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet fører tilsyn med at selskapet oppfyller konsesjonskravene. Samferdselsdepartementet dekker selskapets merkostnader ved å opprettholde et tjenestenivå i postnettet utover det som er økonomisk lønnsomt.

Konsesjonen skulle opprinnelig løpt ut 31. desember 2010, fordi EU-direktivet om postliberalisering definerte denne datoen som fristen for full liberalisering av posttjenester. Direktivet møtte imidlertid stor motstand i Norge, blant annet viste en utredning at en konsekvens kunne bli at en halv million nordmenn i distriktene ville få post bare én dag i uka på grunn av dårlig lønnsomhet,[3] og 25. oktober 2010 ble konsesjonen forlenget ut 2011. 10 april 2011 stemte Arbeiderpartiets landsmøte for å bruke reservasjonsretten mot EUs postdirektiv,[4] og 20. desember ble konsesjonen forlenget ytterligere ett år.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Idar Kreutzer ny styreleder – pressemelding på regjeringen.no.
  2. ^ a b «Postens konsesjon». Samferdselsdepartementet. Besøkt 11. april 2012. 
  3. ^ NTB (1. juli 2010). «Ønsker veto mot EUs postdirektiv». NRK. 
  4. ^ David Vojislav Krekling; Eva Nordlund; Astrid Randen (10. april 2011). «Ap sier nei til postdirektivet». NRK. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Posten Norge – bilder, video eller lyd
Wikinews-logo.svg Wikinytt: Posten endrer logo og lanserer Bring – relatert nyhetssak