Tøyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′49,795″N 10°46′28,463″Ø

Tøyen
Tøyen sentrum
Tøyen sentrum
Basisdata
Navn Tøyen
([1][2])
Bydel Bydel Gamle Oslo, bydel Grünerløkka
Kommune Oslo
Grenser til Sofienberg, Ola Narr, Lille Tøyen, Kampen og Grønland
Innbyggere 8 264 ved
3317 i bydel G.O. og 4947 i Bydel Gr.
Navnebakgrunn Tøyen hovedgård

Tøyen er et strøk i indre by i Oslo, som ligger delvis i bydel Gamle Oslo og delvis i bydel Grünerløkka.

Avgrensning[rediger | rediger kilde]

Strøket ligger nord for Urtegata og Åkebergveien, øst for Vahls gate (inkludert i strøket) og Sars' gate, sør for Telavåggata (inkludert), og vest for Gjøvikbanen – deretter Økernveien – deretter Kjølberggata.

Dermed grenser Tøyen til Grønland i sør, Sofienberg i vest, Ola Narr i nord, Lille Tøyen og Kampen i øst, mens nabolaget Enerhaugen og parken Tøyenparken ligger i strøket.

Historie[rediger | rediger kilde]

Munchmuseet ligger vest for Tøyenparken, ikke langt fra Botanisk museum og Tøyenbadet.
Tøyen er et område av Oslo med høy andel av muslimske innvandrere. Bildet viser Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Urtegata.

Navnet Tøyen kommer av norrønt Tadvin, sammensatt av tad (= gjødsel, møkk) og vin (= eng, mark). [1] Gårdsnavn med endelsen -vin stammer ofte fra de første århundrene e.Kr. [2] Tøyen hovedgård kan som en av Oslo-områdets mange vin-gårder, trolig dateres like langt tilbake. På 1600-tallet var gården eid av Norges kansler Jens Bjelke. Den nåværende hovedbygningens eldste deler er fra før 1700. I 1811 ble gården skjenket av kongen til det nyopprettede Kgl. Frederiks Universitet. En del av eiendommen ble senere utlagt til botanisk hage og naturhistoriske muséer, og det ble bygget boliger for universitetets professorer («professorløkkene»). Med slike løkker kunne professorene dyrke grønnsaker og holde kyr. Løkker med kyr var vanlig i Christiania på den tiden fordi omsetningen av fersk melk var dårlig organisert.[3] Kongen ville forpakte bort jorda og regjeringen ville selge for å skaffe inntekter til universitetet. Det var ti løkker på Tøyen, hver på omkring 40 dekar. Etter 1835 bygget tre professorer bolig på sin løkke, Christian Heibergs sommervilla står fortsatt.[4] I begynnelsen av 1820-årene ble det også vurdert å bygge Det Kongelige Slott på Tøyen.

Dagens Tøyen[rediger | rediger kilde]

Bygningsmassen er for det meste dominert av eldre bygårder og blokker. Tøyenbekken, mellom Botanisk hage og Grønland, har gammel forstadsbebyggelse i tre. Munchmuseet ligger mellom Tøyenparken i øst og Botanisk hage i vest. I Tøyenparken, mellom Tøyen, Ola Narr og Lille Tøyen ligger Tøyenbadet.

Tøyen er det tettest befolkede området i Oslo. Det er en multikulturell bydel med mennesker fra Asia, Afrika, Amerika og Øst-Europa.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Tøyen – bilder, video eller lyd