Zodiac-morderens brev og koder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Zodiac-morderens brev og koder er de brevene og kodene som ble sendt inn til avisene signert av Zodiac-morderen.

1969[rediger | rediger kilde]

408-tegnskoden[rediger | rediger kilde]

Den 1. august 1969 mottok avisene Vallejo Times Herald, San Francisco Chronicle og The San Francisco Examiner hvert sitt brev (ekstern lenke for brevene: Times Herald, Examiner og Chronicle. Skriveren av de tre nesten identiske brevene tok på seg ansvaret for to drap. Hvert av brevene inneholdt en tredjedel (ekstern lenke: del 1, del 2 og del 3) av et 408-tegn langt kryptogram som drapsmannen hevdet at ville røpe hvem han var. Morderen forlangte at de skulle bli trykket på hver av avisenes framside.

Del 1 av koden av det 408-tegn lange brevet. Det stopper midt i et ord: (...) anamal of all to kill something gi[1]
Hele den dekrypterte beskjeden på engelsk.[1][2][3]

«JEG LIKER Å DREPE FOLK FORDI DET ER
VELDIG MORSOMT. DET ER MORSOMMERE ENN Å DREPE VILLE
DYR I SKOGEN FORDI MENNESKER ER DET FARLIGSTE DYRET AV ALLE Å DREPE,
NOE SOM GIR MEG DEN MEST SPENNENDE[/nervepirrende]
OPPLEVELSEN. DET ER TIL OG MED BEDRE ENN Å LETTE
PÅ TRYKKET I STEINENE MED EI JENTE. DEN BESTE
DELEN AV DET ER AT NÅR JEG DØR, VIL JEG BLI
GJENFØDT I PARADIS OG DE SOM JEG HAR DREPT
VIL BLI SLAVENE MINE. JEG VIL IKKE GI
DERE NAVNET MITT FORDI DERE VIL KOMME TIL Å PRØVE Å
SAKKE ELLER STOPPE MEG I MIN INNSAMLIG AV
SLAVER FOR MITT ETTERLIV
EBEORIETEMETHHPITI»

De siste 18 bokstavene er det flere teorier på hva kan bety. Blant annet:

  1. Bokstavene kan omarrageres og danne:Robert Emmet the Hippie.[4]
  2. Bokstavene er initialer fra ord på forskjellige språk som danner noe som: Everybody become enlightened turning towards the hidden place of revelation. That's it[5].

Paul Stine-brevet og busstrusselen[rediger | rediger kilde]

Brevet hvis skriver hevder å ha drept taxisjåføren Paul Stine og truer videre med å spenge en skolebuss

Oversettelse av brevet (på høyre side av oversettelsen):

«Dette er Zodiac som snakker.
Det var jeg som myrdet taxisjåføren ved Washington Street og Maple Street i går. For å bevise dette er det vedlagt en bit av Stines blodige skjorte. Jeg drepte også de folkene i north bay-området.
San Francisco-politiet kunne ha tatt meg i går hvis de hadde undersøkt parken grundigere i stedet for å lage raceløp med motorsyklene sine for å se hvem som lagde mest bråk. Bilførerne burde bare ha parkert bilene for å vente på at jeg viste meg selv.
Skolebarn er fine mål. Jeg tror jeg skal gå løs på en skolebuss en eller annen morgen. Bare å skyte på fremdekket, deretter skyte ned ungene en etter en når de går ut.»

340-tegnskoden[rediger | rediger kilde]

Den 8. november 1969 sendte Zodiac et kort og et nytt kryptogram som inneholdt 340 tegn medfulgte (ekstern lenke til krypogrammet her[død lenke]).

Denne koden er ikke løst ennå. Nedenunder er to av forslagene til ei løsning:

  1. «Her Pi God. Body By Old Book By Red Loop Foot (12”). Go To It OK.» (videre forklaring til denne løsningen finnes på siden referansen henviser til[6]
  2. «kill slf dr help me kill myself gas chamber aeiour days questionsable everyy waking moment im alive my pride lost i cant go on living in this way killing people i hav killd so many people cant help myself im so angry i could do my thing im alone in this world my whole life ful o lies im unable to stop by the time you solve this i will hav killed eleven people please help me stop killing people please my name is leigh allen»[7]

På brevet (ekstern lenke her) han sendte med, hadde han skrevet:

«This is the Zodiac speaking. I though you would need a good laugh before you hear the bad news you won't get the news for a while yet. PS could you print this new cipher in your front page? I get awfully lonely when I am ignored, so lonely I would do my «Thing»»[8]
«Det er Zodiac som snakker. Jeg tenkte dere ville trenge en god latter før dere hører de dårlige nyhetene; dere vil ikke få nyhetene før om en stund foreløpig. PS kunne dere trykke dette nye kryptogrammet på framsiden deres? Jeg blir veldig ensom når jeg ignoreres, så ensom at jeg vil kunne gjøre «tingen» min.»

Det andre Stine-brevet[rediger | rediger kilde]

Den 9. november 1969 sendte Zodiac-morderen et 7-siders langt brev (ekstern lenke her) hvori han påsto at to politimenn faktisk stoppet og snakket med ham tre minutter etter han hadde skutt Stine. Utdrag fra brevet ble publisert i The Chronicle den 12. november, i tillegg til påstanden hans.

Melvin Belli-brevet[rediger | rediger kilde]

Den 20. desember 1969 sendte Zodiac et brev (ekstern lenke her) til advokaten Melvin Belli. Han vedla et stykke av Paul Stines blodige skjorte som bevis på at det var den ekte Zodiac-morderen. Dette brevet skilte seg ut fra andre brev ved at det var mye mer ordentlig oppsatt og skrevet enn de tidligere brevene. Det var imidlertid mange av de samme skrivefeilene i dette brevet som i tidligere brev.[9]

1970[rediger | rediger kilde]

Ny name is ____[rediger | rediger kilde]

Den 20. april 1970 mottok San Francisco Chronicle et brev (ekstern lenke her) fra Zodiac der han tilsynelatende har skrevet navnet sitt i kode. Det står «ny name is---» etterfulgt av 13 tegn. Det er ikke slått fast noen utvilsom løsning av de 13 tegnene. Han skriver videre at han lurer på hvor mye penger som vil bli gitt til den personen som får ham arrestert, og han håpte at ingen trodde at han var ansvarlig for mordet på en politimann ved stasjonen (han refererer her til den 18. februar 1970 og politisersjant Brian McDonnels død to dager etter bombingen i Park Station i Golden Gate Park[10]). Likevel la han til at det var mer ære i å drepe politifolk enn sivile fordi «purken kan skyte tilbake».

Vedlagt var et bombediagram (ekstern lenke her) som han mente han skulle bruke til å sprenge skolebussen med. Han signerte med « = 10, SFPD = 0.» (SFPD = San Francisco Police Department).

Drage-kortet[rediger | rediger kilde]

Den 28. april 1970 sendte Zodiac et kort (ekstern lenke her) til San Francisco Chronicle. I kortet truet han med å bruke bomben mot en skolebuss ganske snart. Betingelsen for at han ikke skulle gjøre det, var at folk skulle begynne å bruke pins av ham. Dette ville «oppmuntre ham betraktelig».

Pins-brevet[rediger | rediger kilde]

26. juni 1970 ble det sendt et brev (ekstern lenke her) og et kart (ekstern lenke her) til San Francisco Chronicle. I dette brevet skriver Zodiac at han er svært opprørt over at ingen har begynt å bruke noen pins. I stedet for å sprenge en skolebuss, hadde han denne gangen skutt en mann i en parkert bil med en «.38». Nederst i brevet har han skrevet en kode som skulle brukes sammen med kartet han hadde vedlagt. Dette skulle føre til at politiet fant bomben hans, men det måtte skje «innen neste høst».

Kathleen Johns-brevet[rediger | rediger kilde]

Den 24. juli 1970 sendte Zodiac et brev (ekstern lenke her) til San Francisco Chronicle. I dette brevet skrev han at han fortsatt var opprørt over ikke å se noen pins. Derfor hadde han gitt «ei jente og hennes barn en heller interessant tur for noen timer» og avsluttet med at han hadde brent opp bilen hennes.

«Little List»-brevet[rediger | rediger kilde]

To dager etter, den 26. juli 1970 mottok San Francisco Chronicle enda et brev (ekstern lenke her) der Zodiac klager om at ingen bruker pins. Videre i brevet legger han ut om hvordan han skal torturere slavene sine i paradis hvis ingen snart begynner å bruke, om ikke noen fine, noen stykke pins med -merket.

Brevet til Paul Avery[rediger | rediger kilde]

Den 27. oktober 1970 sendte Zodiac et H halloween-kort (ekstern lenke her) til San Francisco Chronicle-reporteren Paul Avery. I dette skriver han blant annet «Bø! Du er dødsens!». Over et skjelett på baksiden av kortet har han også skrevet «4-teen» («fjorten»). Brevet var signert med en Z og .

1971[rediger | rediger kilde]

Brevet til Los Angeles Times[rediger | rediger kilde]

Den første gangen Zodiac skrev et brev til Los Angeles Times om sine kriminelle handlinger, var den 13. mars 1971 (ekstern lenke her). Her sier han at hvis politiet noensinne skal klare å fange ham, må de få «ræva i gir». Han gir dem noe kreditt for å ha kommet over hans «Riverside-aktiviteter», men at de bare finner de som er lette å finne. Han påpeker at «det er helsikes mange flere der nede». Han avslutter med å signere med kryss-sirkel symbolet, og 17, et tall han hevder at er antallet mord har begått.

Donna Lass-brevet[rediger | rediger kilde]

Like under ei uke etter, ble det sendt et kort (ekstern lenke her) til San Francisco Chronicle-reporteren Paul Avery. Forfatteren ga inntrykk av at det var han som var ansvarlig for Donna Lass' forsvinning den 6. september 1970. Brevet var laget som en collage av reklame- og magasinbladbokstaver og tok en scene fra en annonse for Forest Pines kondominat med teksten «Sierra Club», «søkte offer 12[11]», «kikk gjennom[/blant] furuene[12]» , «passer Lake Tahoe-områdene[13]» og «omkring i snøen[14]». Zodiacs kryss-sirkel-symbol var på returadressestedet. Det var imidlertid ikke med noe fast bevis, noe som Zodiac var kjent for å legge ved.[15]. Etterforskere er derfor ikke helt sikre på om dette faktisk var et Zodiac-offer.

1974[rediger | rediger kilde]

Et av de siste brevne som klart henviser til Zodiac enten ved bruk av signaturen eller mordofferantall, ble sendt i 1974.

Exorcist-brevet[rediger | rediger kilde]

Den 29. januar 1974 sendte Zodiac et brev (ekstern lenke her) til San Francisco Chronicle der han roser filmen The Exorcist som den beste satiriske komedien han noensidde hadde sett. Brevet inneholdt også ei remse av et vers fra The Mikado og et uvanlig symbol i bunnen av brevet som etterforskere ikke har klart å forklare. Zodiac konkluderte brevet med en ny score: Me = 37, SFPD = 0.[16]

Andre brev som mistenkes å være Zodiacs[rediger | rediger kilde]

1966[rediger | rediger kilde]

«Tilståelsen»[rediger | rediger kilde]

The Confession - «Tilståelsen».

Den 29. november 1966 ble det sendt to like brev til både politiet i Riverside samt avisen Riverside Press-Enterprise. Brevet inneholdt detaljer om Cheri Jo Bates' mord som ikke var offentlig publisert, men det er likevel ikke umulig at det kan ha blitt skrevet av en forfalskner for å ta ære på falskt grunnlag[17].

1967[rediger | rediger kilde]

Bates-brevene[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med mordet på Cheri Jo Bates, ble det sendt brev (ekstern lenke her) blant annet til faren hennes og politiet. I de korte brevene, sto det at Bates' død var nødvendig og at mer ville komme.

Zodiacs dikt?[rediger | rediger kilde]

I biblioteket på Riverside City College, ble oppdaget et dikt som var skåret inn på undersiden av en pult. Mens noen kilder hevder at diktet ble funnet i desember 1966[18], påstår andre kilder at det ble funnet i midten av april i 1967[19]. Diktet bar tittelen «Sick of living/unwilling to die» (- Lei av å leve/uvillig til å dø). Diktets språk og håndskrift bar likhetstrekk med Zodiac-brevene. Diktet var signert med det som var trodd å være initialene «rh». Sherwood Morrill, Californias toppetterforsker av «Questioned Documents», mente at diktet var skrevet av Zodiac[18]:

«Sick of living/unwilling to die
cut.
clean.
if red/
clean.
blood spurting,
dripping,
spilling;
all over her new
dress
oh well
it was red
anyway.
life draining into an
uncertain death.
she won't
die.
this time
someone ll find her.
just wait till
next time.
rh[20][21]
»

«Lei av å leve/uvillig til å dø
kutt.
rent
hvis rødt/
rent.
blod som spruter,
drypper,
søler;
over hele hennes nye
kjole
nå vel
den var rød
uansett.
livet blir dratt inn i en
usikker død.
hun vil ikke
dø.
denne gangen
vil noen finne henne.
bare vent til
neste gang.
rh»

Patricia Hatuz' brev[rediger | rediger kilde]

I november 1967 mottok Riverside Press-Enterprise følgende brev:

Nov 1,1967 To the Editor Your human interest story (Oct 1,1967) about Cheri, the RCC girl that was killed was very interesting. Perhaps a story about the boy that killed her could be more rewarding. If people were to read of the life of a boy that turned killer, they might stop to think about the lives of their own children. " Are we laying the blue print for another killer?" might be one of the questions brought to mind by such a story. With hope, Patricia Hautz Fellow Student[22]

En av detaljene som gjør dette brevet mistenkelig er at det ble skrevet godt over en måned etter artikkelen den refererer til ble trykket. En annen detalj er at det ikke finnes noen registrering av noen Patricia Hatuz som har studert på Riverside Community College.[23]

1974[rediger | rediger kilde]

SLA-brevet[rediger | rediger kilde]

Den 14. februar 1974 kom det inn et anonymt brev (ekstern lenke her) til San Francisco Chronicle. Brevet spurte om redaktøren visst at initialene til Symbionese Liberation Army, SLA, betyr «drepe» på norrønt. Brevet var signert med «En venn». Håndskriften ble identifisert til ikke å tilhøre Zodiac.

«Det røde fantomet»s brev[rediger | rediger kilde]

I et brev (ekstern lenke her) til Chronicle, poststemplet den 8. mai 1974, klaget en anonym sender over en av spalteskriverne som brukte pseudonymet Count Marco. Senderen av brevet hevdet at «Marco led av en alvorlig psykisk lidelse» og at han «alltid måtte føle seg overlegen». Signaturen lød «The Red Phantom (red with rage)». Det er uenighet om hvorvidt dette brevet er skrevet av Zodiac (FBI mente at det sannsynligvis var det[24]):

«Editor − Put Marco back in the hell-hole from whence it came − he has a serious psychological disorder− always needs to feel superior. I suggest you refer him to a shrink. Meanwhile, cancel the Count Marco column. Sinco the Count can write anonymously, so can I− the Red Phantom (red with rage)[25][26]»

«Redaktør- Sett Marco tilbake i helveteshullet hvorfra det kom – han har en alvorlig psykologisk lidelse - har et konstant behov for å føle seg overlegen. Jeg foreslår at dere henviser ham til en psykiater[27]. I mellomtiden, kutt ut Count Marcos kolonne. Ettersom Count-en kan skrive anonymt, kan jeg også- the Red Phantom [Det røde fantom] (rød av sinne)»

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «July 31, 1969 Times-Herald Cipher». Del 1/3 av koden. zodiackiller.com. Hentet 01.03.2012
  2. ^ «July 31, 1969 Chronicle Cipher». Del 2/3 av koden. zodiackiller.com. Hentet 01.03.2012.
  3. ^ «July 31, 1969 Examiner Cipher». Del 3/3 av koden. zodiackiller.com. Hentet 01.03.2012
  4. ^ zodiackiller Arkivert 8. februar 2012 hos Wayback Machine. - crime.about.com. Hentet 30.09.2012.
  5. ^ Z408 Cipher conclusions www.zodiologists.com. Hentet 30.09.2012.
  6. ^ Zodiac-340 Arkivert 30. september 2012 hos Wayback Machine. www.opordanalytical.com. Hentet 30.09.2012.
  7. ^ Has the code of the Zodiac Killer been Cracked? fostercity.patch.com. Hentet 30.09.2012.
  8. ^ «340-Symbol Card». zodiackiller.com. Hentet 01.03.2012.
  9. ^ The Zodiac Killer Arkivert 5. mars 2012 hos Wayback Machine.. Rotten.com. Hentet 10. mars 2012.
  10. ^ Zamborra, Jim Herron. 1967-71 - a bloody period for S.F. police. San Francisco Chronicle 27. januar 2007, hentet 13. februar 2012.
  11. ^ «Sought Victim 12»
  12. ^ «peek through the pines»
  13. ^ «pass Lake Tahoe areas»
  14. ^ «around in the snow»
  15. ^ «Possible Victim Donna Lass». zodiackiller.com. Hentet 20. februar 2012.
  16. ^ «Zodiac Exorcist Letter». zodiackiller.com. 29. januar 1974, hentet 16. februar 2012.
  17. ^ Bates. www.zodiackiller.com. Hentet 30.09.2012.
  18. ^ a b Graysmith, s. 170-172
  19. ^ Cheri Jo Bates Arkivert 1. mars 2012 hos Wayback Machine. www.trutv.com. Hentet 30.09.2012.
  20. ^ «Riverside Desk-Top Poem». zodiackiller.com. Hentet 01.03.2012.
  21. ^ «Riverside Desk-Top Poem Scale». zodiackiller.com. Hentet 01.03.2012.
  22. ^ Suspicious Letter. zodiackiller.com. Hentet 09.03.2012.
  23. ^ The Patricia Hautz Letter Arkivert 17. februar 2013 hos Wayback Machine.. zodiackillertruth.com. Hentet 09.03.2012.
  24. ^ Zodiac Killer Arkivert 8. februar 2012 hos Wayback Machine.. crime.about.com. Hentet 10.03.2012.
  25. ^ Red Phantom Letter. zodiackiller.com. Hetet 03.03.2012.
  26. ^ San Francisco Chronicle Count Marco Red Phantom Letter 8. juli 1974. zodiackillerfacts.com. Hentet 03.03.2012.
  27. ^ definition.dictionarist.com – shrink Arkivert 31. august 2012 hos Wayback Machine.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kelleher, Michael D. og Van Nuys, David. (2002). "This is the Zodiac speaking": into the mind of a serial killer. Praeger. ISBN 978-0-275-97338-4. 
  • Penn, Gareth (1987). Times 17: the amazing story of the Zodiac murders in California and Massachusetts, 1966-1981. Foxglove Press. ISBN 978-0-961849405.