Keiko (spekkhugger)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keiko 1. desember 1998, i et basseng i Newport, Oregon, før han ble fraktet tilbake til Island.

Keiko var en spekkhogger, kjent som Willy i den første av tre Free Willy-filmer. Keiko døde av lungebetennelse i Halsa i Norge 12. desember 2003.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble fanget av en fiskebåt utenfor Island i 1979 og ble fraktet til et akvarium. Han ble så solgt til Marineland i Canada, hvor han der ble trent opp til å være et oppvisningsdyr. Siden ble han solgt videre til Mexico by for 350 000 USD, hvor han var hovedattraksjon i fornøyelsesparken Reino Aventura.

Filmstjerne[rediger | rediger kilde]

I 1992 begynte innspillingen av Free Willy, en film om en liten gutt som prøver å redde en spekkhogger. Året etter ble filmen en stor hit på kinoene i USA, og det ble satt fokus på hvordan Keiko ble behandlet i Mexico by. Dette gjorde at filmstudioet Warner Bros, fornøyelsesparken og dyrerettighetsbevegelsen begynte å lete etter et nytt hjem til Keiko.

Free Willy Foundation[rediger | rediger kilde]

Free Willy Foundation ble stiftet i november 1994 ved hjelp av Warner bros. og en anonym giver. Året etter ble Keiko gitt til stiftelsen som offentliggjorde at Keiko skulle bli flyttet til et nytt 7,3 millioner dollars rehabiliteringssenter ved Oregon Coast Aquarium.

United Parcel Service sponset flyttingen av Keiko som foregikk den 7. januar 1996. På denne tiden veide Keiko bare 3 og et halvt tonn, det normale for en hannspekkhogger er 4-6 tonn. Han ble plassert i sitt nye basseng og opplevde sjøvann for første gang på over 14 år. Han gikk opp et halvt tonn dette året, og hans hudproblemer begynte å minke. Han havnet på forsiden av Time magazine og i en populær dokumentar «The Free Willy Story» på Discovery Channel. Mer enn 2 millioner mennesker besøkte Keiko i Oregon.

I 1997 begynte man å fore han med levende fisk for å nå sitt mål om å frigjøre Keiko i en inngjerdet bukt i Nord-Atlanteren før slutten av 1998. Etter lang diskusjon med forskjellige myndigheter i mange nordatlantiske land ble det bestemt at Keiko skulle returnere hjem til Island. Etter at et legepanel hadde erklært at Keiko var frisk og rask nok ble han den 9. september fraktet med et C-17 transportfly direkte fra Newport til KlettsvikbuktaVestmannaeyjar, Island. Der ble Keiko plassert i en inngjerding inne i bukta.

Etter 18 måneder var Keiko endelig klar til å slippe fri i den nå inngjerda bukta. Bukta har størrelsen av ca. 22 fotballbaner og en dybde på opptil 15 meter, noe som gjorde at Keiko kunne få trent på dykking. Det var på denne tiden han ble lært opp til å ignorere båter. Den eneste båten han skulle komme bort til var Ocean Futures. (De som var ansvarlige for Keikos tilbakevending fra Island).

Døde i Norge[rediger | rediger kilde]

Keiko døde av lungebetennelse 12. desember 2003 i Taknesbukta i Halsa, der han hadde holdt seg i noen måneder.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]