Keiko (spekkhugger)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Keiko 1. desember 1998, i et basseng i Newport, Oregon, før han ble fraktet tilbake til Island.

Keiko var en spekkhogger, kjent som Willy i den første av tre Free Willy-filmer. Keiko døde av lungebetennelse i Halsa i Norge 12. desember 2003.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble fanget av en fiskebåt utenfor Island i 1979 og ble fraktet til et akvarium. Han ble så solgt til Marineland i Canada, hvor han der ble trent opp til å være oppvisningsdyr. Siden ble han solgt videre til Mexico by for 350 000 USD, hvor han var hovedattraksjon i fornøyelsesparken Reino Aventura.

Filmstjerne[rediger | rediger kilde]

I 1992 begynte innspillingen av Free Willy, en film om en liten gutt som prøver å redde en spekkhogger. Året etter ble filmen en stor hit på kinoene i USA, og det ble satt fokus på hvordan Keiko ble behandlet i Mexico by. Dette gjorde at filmstudioet Warner Bros, fornøyelsesparken og dyrerettighetsbevegelsen begynte å lete etter et nytt hjem til ham.

Free Willy Foundation[rediger | rediger kilde]

Free Willy Foundation ble stiftet i november 1994 ved hjelp av Warner bros. og en anonym giver. Året etter ble Keiko gitt til stiftelsen, som offentliggjorde at Keiko skulle bli flyttet til et nytt og påkostet rehabiliteringssenter ved Oregon Coast Aquarium.

United Parcel Service sponset flyttingen av Keiko som foregikk den 7. januar 1996. På denne tiden veide Keiko bare tre og et halvt tonn, det normale for en hannspekkhogger er fire til seks tonn. Han ble plassert i sitt nye basseng og opplevde sjøvann for første gang på over 14 år. Han gikk opp et halvt tonn dette året, og hudproblemene hans avtok. Han havnet på forsiden av Time magazine og i en populær dokumentar «The Free Willy Story» på Discovery Channel. Mer enn 2 millioner mennesker besøkte ham i Oregon.

I 1997 begynte man å fore ham med levende fisk for å nå målet om å frigjøre Keiko i en inngjerdet bukt i Nord-Atlanteren før slutten av 1998. Etter lang diskusjon med forskjellige myndigheter i mange nordatlantiske land, ble det bestemt at Keiko skulle returnere hjem til Island. Etter at ei veterinærgruppe erklærte at Keiko var frisk og rask nok, ble han den 9. september fraktet med et C-17 transportfly direkte fra Newport til KlettsvikbuktaVestmannaeyjar, Island. Der ble han plassert i en inngjerding inne i bukta.

Etter 18 måneder var Keiko endelig klar til å slippe "fri" inne i bukta. Bukta er på størrelsen med cirka 22 fotballbaner og har en dybde på opptil 15 meter, noe som gjorde at Keiko kunne trene på dykking. Det var på denne tiden han ble lært opp til å ignorere båter. Den eneste båten han skulle komme bort til, var Ocean Futures', de som hadde hatt ansvar for hans retur til Island.

Døde i Norge[rediger | rediger kilde]

Keiko døde av lungebetennelse 12. desember 2003 i Taknesbukta i Halsa, hvor han hadde oppholdt seg noen måneder.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]