Hopp til innhold

OpenStreetMap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
OpenStreetMap
Kart over Oslo
Nettstedwww.openstreetmap.org (en)[1]
Type nettstedKartdatabase
Krever registreringFrivillig
Tilgjengelige språkflere språk
Eier(e)OpenStreetMap Foundation
Utgitt avSteve Coast
Lansert1. juli 2004
Alexa6 938 (28. november 2017)

OpenStreetMap (OSM) er et dugnadsprosjekt for å lage frie, redigerbare kart over hele verden. Kartene er basert på innsamlede data fra GPSer og andre tilgjengelige frie ressurser. Brukerne kan legge inn veier og kartpunkter ved å bruke forskjellige redigeringsverktøy.

Kartdataene er lisensiert under Open Database License[2] og de ferdiggenererte kartene er lisensiert under Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0-lisens.[3]

OpenStreetMap er en wiki-aktig måte å lage kart på. Som på Wikipedia kan onlinebrukere redigere kartet ved hjelp av webverktøy. Siden håndteringen av kartdata er ganske kompleks, finnes det også skrivebordsverktøy som gir kartografene mulighet til å jobbe med GPS-spor og kartlag i et mer responsivt miljø.

Kartdatabasen i bakkant av OSM sies å ta vare på historiske data, slik at endringer og hærverk kan gjøres om.

Steve Coast, 2009

Steve Coast grunnla OpenStreetMap i juli 2004. I april 2006 begynte prosessen med registrere OSM som en stiftelse (ideell organisasjon).

Stiftelsen OpenStreetMap er en internasjonal ideell organisasjon dedikert til oppmuntre framveksten, utviklingen og spredningen av fri geografiske data og å skaffe geografiske data som alle kan bruke og dele.[4]

Rå GPS-data (tracklogs) fra Hedge End

I juli 2007 ble den første internasjonale konferansen holdt – «The State of the Map».[5]

OpenStreetmap er tatt i bruk på en rekke digitale tjenester, både på nett og på mobil. Noen fremtredende eksempler i Norge er Snapchat, Enturs reiseplanlegger, appene til Bergen, Oslo & Trondheim bysykkel og Pokémon Go[6]. Andre tjenester har tatt i bruk OpenStreetMap-data i enkelte områder med dårlig dekning av kommersielle kart. Blant annet Facebook[7][trenger bedre kilde] og Apple Maps har gjort dette.[8][9] Tjenester som ikke bruker OpenStreetMap bruker gjerne Google Maps. Etter at Google begynte å ta betalt for å innebygge Maps på tredjepartsnettsider med særlig høy trafikk, har flere tjenester gått over til OpenStreetMap. [10]

OpenStreetMap har mange andre bruksområder også, for eksempel forskning, nødhjelp og logistikkplanlegging. [9]

Å lage et kart

[rediger | rediger kilde]

Grunnlagsdataene for å lage et kart blir bygd opp fra grunnen gjennom en omfattende prosess. Vanligvis begynner man med å laste opp logg-data fra GPS, såkalte spor eller tracks. Videre må man manuelt redigere og tegne de forskjellige veiene og punktene. Objektene blir markert med navn, type og klassifiseringer. Nye data blir flettet inn i det komplette datasettet som ligger i OpenStreetMap-databasen, slik at mange kan jobbe med kartet samtidig.

Alle linjer og punkter som eksisterer på OSM-databasen defineres av engelske nøkler og verdier. Nøkkelen beskriver vagt hva slags type objekt punktet eller linjen er. Dette kan være en kategori, som for eksempel «highway» som beskriver at objektet er en vei eller lignende.[11] Verdien av nøkkelen beskriver ofte enda nøyere hva objektet er. Verdier til bruk sammen med «highway» kan være «path» (sti) eller «primary» (hovedvei).[12][13] Andre nøkkel og verdi-kombinasjoner kan være «natural=wood» og «building=house».[14][15]

Innhentingen av kartdataene er bare første steg i prosessen med å fremstille brukbare kart. Den lange listen med koordinater og beskrivelser blir klippet opp i geografiske områder i et rutenett. Hver rute rendres, dvs at dataene tegnes opp grafisk i et bilde vha. et automatisk dataprogram, slik at veier blir røde, gule og hvite streker, mens gatenavn følger veiene og pub- og parkeringsikoner blir plassert riktig slik som på kartet over Soho. Det ferdige bildet legges ut på web, og presenteres som én kartflis i kartmosaikken som for eksempel OpenStreetMap bruker. Kartet rendres flere ganger, slik at hvert zoomnivå får riktig detaljrikhet. OpenStreetMap rendrer tiles ved hjelp av mapnik.

OpenStreetMap av Soho i London sentrum

Underprosjektet: «OSM for blinde»

[rediger | rediger kilde]

Det finnes et eget prosjekt for å gjøre tilgjengelig OSMs kartmaterialet for blinde og bevegelseshemmede ved å legge inn ekstra informasjon. Denne ekstra informasjonen beskriver tilgjengelighet for synshemmede ved å for eksempel merke gangveier med taktile tegn, trafikklys med lydsignal og informasjonstavler i punktskrift. Til bevegelseshemmede kan man legge inn informasjon om trapper, alternative ramper, heis og tilgjengelige innganger. Mer informasjon finnes på siden GPS for synshemmede.

OpenStreetMap på Wikipedia

[rediger | rediger kilde]

Kart basert på data fra OpenStreetMap er i bruk på Wikipedia. Det er utviklet en egen karttjeneste for Wikimedia-prosjektene. Denne tjenesten brukes nå på 97 534 sider på dette prosjektet for å vise kart.

Dataene i OpenStreetMap er lisensiert under CC-BY-SA, men det er et anerkjent faktum[trenger referanse] at en slik lisens ikke er egnet for en geodatabase som OSM. Det er lisensiert under Open Database License.[16]

Verktøy og programvare

[rediger | rediger kilde]

Datainnhenting

Dataredigering

  • iD – Webbasert redigeringsprogram skrevet i JavaScript. Utviklet av MapBox. Nyere enn Potlatch.
  • Potlatch – webbasert redigeringsprogram skrevet i Flash
  • JOSM – Desktop-redigeringsprogram skrevet i Java
  • Merkaartor – Desktop-redigeringsprogram som bruker QT
  • Vespucci – Mobil-redigeringsprogram laget for endringer på farten (skrevet i Java)
  • StreetComplete – Mobil-redigeringsprogram hvor brukere blir spurt om supplerende informasjon om kartelementer. F. eks. angående veidekke, belysning eller åpningstider.

Kartvisning

Ruteberegning

Andre komponenter

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ api.github.com, besøkt 5. september 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ RWeait (12. september 2012). «OpenStreetMap data license is ODbL v1.0». OSM Foundation. Besøkt 5. november 2012. 
  3. ^ «What is the licence for OpenStreetMap's geodata». Besøkt 27. april 2008. 
  4. ^ Originalsitat: «The OpenStreetMap Foundation is an international non-profit organisation dedicated to encouraging the growth, development and distribution of free geospatial data and to providing geospatial data for anybody to use and share.»
  5. ^ «Offisiell side for treffet State of the Map 2007». Besøkt 27. april 2008. 
  6. ^ Frank, Allegra (4. desember 2017). «Pokémon Go’s maps now look a lot different». Polygon (på engelsk). Besøkt 5. april 2022. 
  7. ^ «Facebook Maps Attributions to Providers». www.facebook.com. Besøkt 5. april 2022. 
  8. ^ Dickinson, Corey (19. februar 2021). «Inside the ‘Wikipedia of Maps,’ Tensions Grow Over Corporate Influence». Bloomberg. 
  9. ^ a b «Who uses OpenStreetMap? | OpenStreetMap». welcome.openstreetmap.org. Besøkt 5. april 2022. 
  10. ^ Robertson, Adi (1. mars 2012). «Foursquare switches to OpenStreetMap for web version, drops Google Maps». The Verge (på engelsk). Besøkt 5. april 2022. 
  11. ^ «No:Key:highway». OpenStreetMap. Besøkt 3. februar 2019. 
  12. ^ «Tag:highway=path». OpenStreetMap. Besøkt 3. februar 2019. 
  13. ^ «Tag:highway=primary». OpenStreetMap. Besøkt 3. februar 2019. 
  14. ^ «Tag:natural=wood». OpenStreetMap. Besøkt 3. februar 2019. 
  15. ^ «Tag:building=house». OpenStreetMap. Besøkt 3. februar 2019. 
  16. ^ RWeait (12. september 2012). «OpenStreetMap data license is ODbL v1.0». OSM Foundation. Besøkt 5. november 2012. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]