Bjørn Wirkola

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjørn Wirkola
Født4. aug. 1943[1][2]Rediger på Wikidata (80 år)
Alta
BeskjeftigelseSkihopper, fotballspiller, kombinertløper Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserEgebergs Ærespris (1971)
Holmenkollmedaljen (1968)
Olavstatuetten (1966)
Sportsjournalistenes statuett (1967)[3]
SportKombinert
fotball
skihopping[4]
PosisjonAngrepsspiller
Høyde177 centimeter
Klubb(er)Rosenborg Ballklub (19711974)

Bjørn Tore Wirkola (født 4. august 1943 i Alta) er en tidligere norsk kombinertløper og fotballspiller og verdensrekordholder og verdensmester innen skihopp. Og det er hans hoppmessige bragder som har gitt oss uttrykket at noe er som «å hoppe etter Wirkola» (når noe er vanskelig eller umulig å gjøre eller kopiere etter noen så er det som «å hoppe etter Wirkola»).

Wirkola ble verdensmester i stor bakke og normalbakke i VM på ski 1966 i Oslo, og vant den tysk-østerrikske hoppuka i årene 196769. Wirkola er fortsatt den eneste som har greid å vinne hoppuka tre ganger på rad. De eneste utøverne som har vunnet hoppuka flere ganger, er Jens Weißflog og Janne Ahonen, med henholdsvis fire og fem seire. Wirkola satte også flere verdensrekorder i skiflyging. Han var norsk flaggbærer i vinter-OL 1968 i Grenoble.

Wirkola drev det også langt innen fotball. Mens han var aktiv som skihopper, spilte han i sommersesongen fotball for Melhus IL og deretter Rosenborg BK. Han tok serie- og cupmesterskap med Rosenborg i 1971; han ble også Rosenborgs toppscorer samme år og scoret i cupfinalen mot Fredrikstad FK.

Han ble tildelt Olavstatuetten i 1966, Sportsjournalistenes statuett som «Årets idrettsnavn» i 1967, Holmenkollmedaljen i 1968 og Egebergs ærespris i 1971.

Bjørn Wirkola var medlem av Alta IF, Melhus IL og Rosenborg BK.

Navnet Wirkola, eller Virkkula som det skrives på kvensk, vitner om at et av Norges største idrettsnavn gjennom tidene har kvenske røtter[5]. Forleddet -virkku betyr 'pigg'[6], mens endelsen -la kan bety 'plass, sted'. Navnet Virkkula kan derfor oversettes til 'piggstedet'.

«Å hoppe etter Wirkola»[rediger | rediger kilde]

Wirkolas mangeårige posisjon som verdens suverent beste skihopper har gitt opphav til uttrykket «å hoppe etter Wirkola». Uttrykket brukes ofte i situasjoner der man skal forsøke å overta/videreføre en oppgave etter en forgjenger som har vært usedvanlig dyktig. Første gang det er registrert at uttrykket ble brukt, var i 1965 da Torbjørn Yggeseth sammen med Per Jorsett var kommentator fra NM i hopp i Skuibakken. Da uttalte Yggeseth: «Selv for Engan er det ikke moro å hoppe etter Wirkola». Kilde: NRK Sportsrevyen[7]

I Aftenposten 8. februar 2008 er det NRKs legendariske sportskommentator Bjørge Lillelien som får æren for å ha skapt uttrykket: «Under VM i Oslo i 1966 var Bjørn Wirkola og østtyskeren Dieter Neuendorf to av de største favorittene. Wirkola vant normalbakkerennet og Neuendorf var sugen på revansje i storbakken. Østtyskeren trakk et senere startnummer enn Wirkola, og etter et kjempehopp av Norges store hopper satt Neuendorf spent igjen på bommen. Han mislyktes totalt, og tyskeren klarte ikke å skjule skuffelsen og irritasjonen på sletta. NRK radios kommentator Bjørge Lillelien fanget opp Neuendorfs reaksjon og uttalte meget engasjert: «Slik går det når man hopper etter Wirkola!» (...) Kilder: Arne Thoresen og Arne Scheie

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.skihistorie.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ transfermarkt.com, oppført som Björn Wirkola, Transfermarkt spiller-ID 304786, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.norskesportsjournalister.no[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ FIS-databasen, FIS skihopper-ID 66614, besøkt 26. april 2022[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «NRK TV – De som hoppet før Wirkola» (norsk). Besøkt 25. mars 2019. 
  6. ^ «Nettidigisanat | Neahttadigisánit». Nettidigisanat. Besøkt 25. mars 2019. 
  7. ^ Han "hoppet etter Wirkola" – NRK

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Gjermund Eggen
Sportsjournalistenes statuett:
Årets idrettsnavn

Neste mottaker:
Fred Anton Maier
Forrige mottaker:
Ole Ellefsæter
& Toini Gustafsson
Holmenkollmedaljen
Sammen med Kong Olav V av Norge,
Gjermund Eggen & Assar Rönnlund

Neste mottaker:
Odd Martinsen
Forrige mottaker:
Fred Anton Maier
Egebergs Ærespris
Sammen med Frithjof Prydz

Neste mottaker:
Ivar Formo