Utburd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Utburd (av norrønt útburðr) er en særskilt form for spøkelse; et gjenferd etter et barn som er blitt satt ut for å dø, enten fordi at barnet ble født utenom ekteskap (et «uekte» barn) eller at foreldrene ikke kan, eller vil, oppfostre det.[1] Å føde et uekte barn var i mot den kristne tro og brakte skam over familien og familienavnet. I sagn om utburd fortelles det ofte at de gir seg til kjenne ved å rope. Ellers blir det fortalt at de henger seg på ryggen til folk som kommer forbi stedet hvor de er gravlagt. Når utburden viser seg, kan den ha mange former, de kan bli store som hus, eller forvandle seg til groteske dyr. Tradisjonen vet å fortelle at utburden ikke kan komme inn i himmelen fordi den er udøpt. Derfor kan man gi den fred ved å gi den navn. Den tradisjonelle formelen er vanligvis overlevert slik:

Eg døyper deg på ei von
anten Kari eller Jon

Det finnes også slåtter knyttet til sagn om utburdene. «Ola-tjedn-låtten» fra Valdres er en av de mest kjente, og stevet til slåtten gjengir bånsullen til mora som synger for barnet:

I Ola-dalom, i Ola-tjedn…

Bak sagnet om utburden ligger ofte fortellingen om ei ung jente som fikk barn i dølgsmål uten å være gift. I det gamle bondesamfunnet var dette en stor skam, og det går mange fortellinger om jenter som tok livet av sine nyfødte barn, og dumpet dem i skogstjern. Etter Christian Vs norske lov, skulle slike forbrytelser straffes med døden. På 1800-tallet var fremdeles de fleste mord spebarnsdrap.

Båntjern i nærheten av Holmenkollen i Oslo er et av mange steder med navn knyttet til utburdsfortellingen.

En annen type utburdtro var at hvis man ikke brente eller grov ned morkaka straks etter fødsel, ville den kunne vokse seg til et fryktelig vesen som det kunne være vondt om å bli kvitt. Vesenet ble ofte beskrevet som i ulveham, og lagde mye ståk og larm ved å ule som en ulv, bjeffe som en hund, knegge som en hest eller grynte som en gris. Mange steder er lyden beskrevet som et larm av alle støyende dyrelyder man kunne tenke seg i et og samme utrop. Folk som hørte ståket, stod i fare for å dø av redsel. Man var redd for at utburden skulle komme tilbake i et forsøk på å overta plassen til spedbarnet i krybba, hvorpå spedbarnet ble fortært.

I litteraturen[rediger | rediger kilde]

I Trollbundet, den første boken i Margit Sandemos Sagaen om Isfolket fortelles det om en utburd. Her er navngivingsformelen mer litterært utformet:

Jeg fant deg i mørket om natten, derfor kristner jeg deg Dag, hvis du er gutt.
Du var dømt til å dø en gang, for lenge siden, vet jeg ikke, derfor kristner jeg dem Liv, hvis du er pike…

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Andreas Faye (1948). Norske Folke-Sagn. Oslo: Norsk Folkeminnelags Forlag. s. 75–76. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]