Vettakollen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vettakollen T-banestasjonHolmenkollbanen ligger i Vettakollen-omårdet på 196,7 moh. Selve toppen i åsen bak ligger på 419 moh.
Planetveien 10 A, 12 og 14 ble oppført på 1950-tallet på Vettakollen i Oslo. Bygningene er tegnet av arkitektene Arne Korsmo og Christian Norberg-Schulz.
Riis skjerp er en liten, nedlagt gruve på Vettakollen.

Vettakollen er en kolle, en ås og et område i bydelen Vestre Aker i Oslo. Åsen ligger vest for Sognsvann, og sørøst for Holmenkollen. Vettakollen var kollen til Grimelund gård, og navnet kommer av ordet vete som betyr varde.[1] Selve toppen ligger i Nordmarka, med en høyde på 419 moh. Innbyggertallet i Vettakollenområdet er 2 756 mennesker.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Vettakollen var tidligere en del av Grimelund gård (gårdsnummer 35). Vettakollen og Holmenkollen skilles av Skådalsbekken og Skådalen. Toppen ligger 419 moh. Rundt Vettakollen er det også et boligstrøk, og det finnes også en egen T-bane-stasjon med navn Vettakollen. Også Gulleråsen stasjon, Gråkammen stasjon og Skådalen stasjon ligger nær Vettakollen og blir i noen tilfeller regnet som deler av Vettakollen. Innbyggertallet i Vettakollenområdet er 2 756 mennesker.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Mellom Vettakollen og Sognsvann ligger en rekke tidligere gruver og skjerp, både Vettakollen skjerp (kobber og jern), Gaustad gruve (jern) og Riis skjerp (jernmalm). Sistnevnte ved Båntjern fremstår bare som små groper i terrenget, mens Vettakollen og Gaustad gruve hadde betydelige dimensjoner, sistnevnte med en 60 meter lang stoll. Dette er grenseområdet mellom knollekalk og akeritt, og i kontaktsonen skjedde metamorfoser dypt nede i jordas indre hvor det ble avfelt sink, kobber og jern. Gruvene ble drevet fra 1540 og skiftevis til 1620 og videre en tid på 1700-tallet. Her går Ankerveien forbi og betjente gruvene. Øst for Sognsvann ligger også et mindre geologisk grensefelt med Sogn gruve.

Navn[rediger | rediger kilde]

Navnet «Vettakollen» kommer av det gamle ordet «vete» (norrønt viti, 'tegn, merke, varde'), som er betegnelse på de vedstabler som tidligere ble reist på visse fjelltopper, oftest nær kysten, og som ble tent når fiender nærmet seg eller var kommet til landet. Bålet var et signal om at det skulle tennes lignende bål på andre topper, og om at alle våpenføre menn skulle samles for å verge landet.

Annet[rediger | rediger kilde]

Musikkfestivalen Kollenfestivalen tar navnet sitt fra Vettakollen.

Gamle bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aftenposten Aften 08.10.2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]