Bånsull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bånsull, barnesull, vuggevise eller god-natt-sang er sanger som synges for å roe barn når de skal sove. Mange bånsuller er gamle folkeviser, og det er i stor grad disse gamle god-natt-sangene som kalles bånsuller. Navnet kommer av ordene barn (bån) og sulle. Man skal sulle barnet i søvn med en rolig sang. En snakker også om å lulle i søvn, jf. den opprinnelig svenske Byssan lull. Engelsk lull (som i lullaby = vuggevise) og tysk lullen (vugge) har samme opprinnelse.[1]

Folklorister skiller mellom god-natt-sanger og svævingssanger (av verbet svæve som betyr å få til å sove). Svævingssang brukes for spedbarn som må synges helt inn i søvnen. Slik sang trenger ikke ha meningsfullt innhold, kan gjerne improviseres, men de må være jevnt rytmiske og vare ved helt til barnet sover. Godnattsangen brukes til større barn. Det er en sang som synges som en del av leggeritualet. Sangen har meningsfull tekst og kan gjerne være kort. Disse sangformene er i utgangspunktet ikke sanger som inngår i en barnetradisjon.[trenger referanse].

Bånsuller i klassisk musikktradisjon[rediger | rediger kilde]

I klassisk musikk kalles bånsuller berceuse, som er et fransk ord for bånsull. Den antagelig mest kjente bånsullen er Johannes Brahms' sang Wiegenlied. Av norske bånsuller er Gjendines bådnlåt blant de mest kjente. Edvard Grieg hørte den av den unge seterjenta Gjendine Slålien på Skogadalsbøen i Jotunheimen. Han skrev den ned, og arrangerte den for piano.

Norske eksempler[rediger | rediger kilde]

Av en mengde tradisjonelle og populære vuggeviser på norsk kan nevnes Byssan lull, Trollmors vuggevise, Den lille Ole med paraplyen, Sulla meg litt, Ha takk, O Gud, for dagen, Lykkeliten, Kvelden lister seg på tå, Sov, du vesle spire ung, Kjære lille gutten min, Fager kveldssol smiler, Nå lukker seg mitt øye, Sov du, vesle vennen min, Om kvelden, Thorbjørn Egners So ro, Lillemann (Klatremus' vuggevise), Jeg er trett og går til ro, Jens Gunderssens Vuggevise og Kolbein Falkeids Vuggevise framført av Vamp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «lull | Origin and meaning of lull by Online Etymology Dictionary». www.etymonline.com (engelsk). Besøkt 6. desember 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]