Tvind

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tvind er en omstridt dansk organisasjon som ble stiftet av Mogens Amdi Petersen i 1970, og som har som uttalt mål å bekjempe fattigdommen i den tredje verden. Organisasjonen Tvind startet som et idealistisk og venstreorientert skolesamvirke i Danmark, men utviklet seg etterhvert til et internasjonalt konsern med mer enn 100 ulike selskaper og fond i et innviklet nettverk. Det hele baserer seg på en hærskare av frivillige i mer enn 70 land verden over som har arbeidet gratis eller nesten gratis for «sakens skyld».

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Med erfaringer fra en eventyrlig reise jorden rundt i 1967–1968 grunnla Mogens Amdi Petersen (født 9. januar 1939) i 1970 Den Reisende Højskole. Tanken var at elevene ved skolen skulle lære å praktisere solidaritet. Sentralt i skoleåret stod derfor elevenes felles bussreise til land i den tredje verden og arbeide for fattigdomsbekjempelse. Dansken Walther Juul Hansen (1944-), som fulgte med som deltaker, kunne i 2003 fortelle hvordan det plutselig stod klart for Amdi hva formålet med reisen var. "... Den natten så Amdi lyset. Det var her han innså at han skulle starte en skole og skape en sosialistisk verdensrevolusjon ved å påvirke barn og unge. Amdi stakk hull på en dypsindig tale om hvorvidt vi hadde havnet på den rette hylle? Var det nå riktig av meg å bli håndverker? Jeg var nemlig utdannet som tømrer. Om det var riktig for ham å være lærer? Amdi utviklet gjennom hele natten en teori og sa om seg selv: "Jeg er lærer, jeg er underviser. Det er hva jeg kan!" Farmand 2003 I tilknytning til Tvind-skolen ble Ulandshjelp fra folk til folk (UFF) startet i 1977 for å samle inn brukt tøy som skulle sendes til den tredje verden, en virksomhet som blant annet har blitt kritisk omtalt i Aftenposten.[1]

I 1970-årene vokste antall skoler og aktiviteter. Også i Norge fikk Tvind-organisasjonen en avlegger da Den reisende folkehøyskole i 1978 startet opp med base på Hankø ved Fredrikstad. Det første året gikk ca. 100 elever på skolen. Året etter flyttet skolen sin virksomhet til Halden, men da tilskuddet fra den norske stat falt bort i 1983, kjøpte Den Reisende Høyskole Hornsjø Høyfjellshotell i Øyerfjellet ved Lillehammer. De hadde nå ikke lov til lenger å kalle seg folkehøyskole. Skolens første rektor i Norge var Dag Hareide (1978–1979), men han trakk seg ut på grunn av uenighet med skolens målsetting.[trenger referanse] Øyvind Wistrøm (1949-) var deretter i mange år rektor. Allerede det første året oppstod det betydelig misnøye med skolens virksomhet, og kritikken var i hovedsak den samme som var kjent fra Danmark tidligere.

På Hornsjø fortsatte skolen sin virksomhet med utdannelse av unge mennesker fortrinnsvis fra Øst-Europa til såkalte «utviklingsinstruktører» som hadde til oppgave å reise ut for å arbeide på Tvinds og UFFs prosjekter i det sørlige Afrika bl.a. med treplanting og i rene produksjonsvirksomheter. Senere kom det til en kampanje til bekjempelse av aids (Total Control of the Epedemics). Gert Magnar Olsen, (født 18. mars 1957, død 5. mars 2012) hadde allerede i 1977 engasjert seg i bevegelsens virksomhet som lærer i Danmark og på Den Reisende Folkehøgskole i Norge fra 1978 og senere i et langt opphold i El Salvador. Olsen startet på 1990-tallet en bananplantasje i det borgerkrigsherjede El Salvador i Tvinds regi, men kom i 1999 tilbake til Hornsjø og ble ny rektor og daglig leder av skolen. Høsten 2010 trykte Vårt Land en rekke artikler om DRH og Tvinds virksomhet i Norge som hevdet at få eller ingen penger ved salg av tøy eller andre innsamlinger endte opp i egentlige utviklingsprosjekter, men ble sluset tilbake til Tvind på en rekke skjulte måter, bl.a. via Bulgaria. Det har senere vist seg at Vårt Lands artikler inneholder en rekke usannheter og feil.[trenger referanse] Bl. a. henvises til at UFF i 2014 har donert 26 millioner kroner til prosjekter i Afrika og India.[trenger referanse] Den Reisende Folkehøgskole er i dag under navnet Stiftelsen Den Reisende Høgskole, i full drift og har deltakere fra hele Europa.[trenger referanse]

5. mars 2012 ble Gert Magnar Olsen knivstukket 22 ganger av en Tvind-student fra Romania under et basketak på Hornsjø og døde i ambulansen på vei til sykehuset.[2] Mannen tok også Olsens kone som gissel. Gjerningsmannen ble i november samme år dømt til 14 års fengsel og til å betale 1.485 000 kroner i erstatning til Olsens 4 barn og enke.

Kritikk og rettssaker[rediger | rediger kilde]

I 1979 forsvant Mogens Amdi Petersen etter en bølge av kritikk fra medier og tidligere studenter, og ingen visste hvor han befant seg, inntil han ble arrestert 17. februar 2002 av FBI på den internasjonale flyplassen i Los Angeles.

Tvind-imperiet fortsatte å utvikle seg utover i 1980-årene, selv om det ble fremsatt en rekke nye anklager mot dem. Mistanke om svindel med statlig tilskudd førte i 1996 til politietterforskning, noe som førte til at skolene i Danmark ble fratatt statstilskuddet. Etterforskningen fortsatte gjennom flere år, og den 25. april 2001 slo politiet til mot en rekke Tvind-adresser i Danmark og beslagla PC-er og dokumenter. Det ble tatt ut siktelse mot tilsammen syv ledere, blant annet Mogens Amdi Petersen, for grovt skattesvik beregnet til 75 millioner danske kroner.

Rettssaken mot Mogens Amdi Petersen og syv andre begynte i mars 2003. Resultatet ble at syv av dem (inkludert Petersen) ble frikjent for skattesvik i august 2006. Dog fikk en av de tiltalte, Sten Byrner, betinget dom. Aktor nedla påstand om å anke dommen, men innen da hadde Petersen og de syv andre atter en gang forsvunnet. En etterlysning via Interpol ble sendt ut, men ingen er ennå funnet. Danmarks Radio fant i 2016 Amdi i skjul på Tvindbevegelsens nye luksushovedkvarter i San Juan de Las Pulgas i Mexico. Tvinds pressetalsmann Poul Jørgensen (født 1944) ble igjen i Danmark. Etter en ny rettssak ble han i januar 2009 dømt til to og et halvt års fengsel for grovt skattesvik og underslag.

I januar 2014 henvendte henvendte dansk politi seg til mexicanske myndigheter for å anmode om at Mogens Amdi Petersen og de fire øvrige Tvind-lederne, som man antok oppholdt seg i Mexico, ble anholdt, siden de er ettersøkt, blant annet gjennom Interpol.[3] I september 2016 kunne et TV-team fra Danmarks Radio finne fram til Amdi og filme ham utenfor Tvinds hovedkvarter i Mexico. Petersen har siden 1979 vært på flukt fra danske myndigheter og presse i til sammen 37 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gjenbruk eller lureri?», artikkel i Aftenposten, tirsdag 16. november 2010, «U-hjelpsorganisasjonen UFF driver bruktbutikker og klesinnsamling i Oslo. Det er god butikk: Organisasjonen tjente totalt 30 millioner kroner i Norge i fjor, hvorav 10,8 millioner skal ha gått til prosjekter i utviklingsland. Innsamlingskontrollen mener imidlertid organisasjonen villeder publikum og misbruker deres godkjenningsstempel. NORAD har kritisert organisasjonen for «manglende seriøsitet» og har flere ganger avslått søknader om støtte til utviklingsprosjekter.»
  2. ^ Tor-Erling Thømt Ruud og Bjørnar Tommelstad (6. mars 2012). «Hotelleder Gert Magnar Olsen (54) døde etter knivvold». VG. Besøkt 15. desember 2014. 
  3. ^ Ritzau (4. januar 2014). «Mexicansk politi leder efter Tvind-stifter Amdi Petersen». Danmarks Radio. Besøkt 15. desember 2014. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Mette Brandt m.fl: «Flere visne blomster - en antologi om Tvind», 1980
  • Jes Fabricius Møller: På Sejrens Vej – historien om Skolesamvirket Tvind og dets skaber Mogens Amdi Pedersen, Kbh. 1999
  • Frede Farmand: Mesteren fra Tvind – Historien om LærerGruppens revolution, Auning 2003
  • Martin Østergaard-Nielsen: Når demokratiet slår hårdt – en bog om Tvind sagen, Kbh. 2005

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]