Hankø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 59°12′33″N 10°46′26″Ø

Akvarell fra Hankø utført av Henrik Mohn 1886
Seilerkroa med seilloftet i 1956

Hankø er ei øy i Fredrikstad kommune, Østfold, ca. 4 km². Øya er et ferie- og badested, kjent seilsportssenter med regattaer i juni og juli. Den er kanskje mest kjent som den norske kongefamiliens feriested (Bloksberg), Hankø Fjordhotell og Leah Isadora Behns fødested.

Hankøs høyeste punkt ligger i dag 55 moh. Det vil si at Hankø lå under vann da isen forsvant (for ca 10 - 12.000 år siden). Havet sto da 180 m høyere enn i dag. Ca 4 - 5.000 år før Kristus kom dette punktet frem i vannskorpen. Det finnes 7 gravrøyser fra bronsealderen (1.500-500 f.Kr), hvor en hellekiste er plassert i midten. Den første kilden som viser bosetting på øya er et kart fra 1776 der to husmannsplasser er avmerket. En plass er nord på øya i Apalviken og en sør i Hankøhavna, «Hankø Plads». Den første faste bosetting på øya må ha skjedd en gang mellom 1723 og 1776. i 1801 bodde det to familier på øya; en familie på hver plass og hver familie med 5 medlemmer. utover begynnelsen av 1800-tallet har det så blitt opprettet en husmannsplass til på sletten der hotellet ligger. Denne plassen fikk navnet "Setra". i 1865 bodde det tre familier på de tre plassene med et samlet folketall på 18 personer. To av husfedrene er nevnt som husmann, men trolig er nok alle husmenn under Elingaard.

i 1873 kjøpte seks brødre, Bjørnebye og deres slektning Ole Bredesen Opset, alle fra Solør, gården. Otto Bjørnebye var den som slo seg ned ved Elingaard. Det ble startet et tegleverk ved Elingaardskilen og i Hankøsundet oppdaget man at det fantes en helsebringende svovelholdig gytje. Denne gytjen, som man mente kunne kurere en mengde sykdommer, var foranledningen til at Bjørnebye startet et Badehotell og Kystsanatorium på Hankø, Hankø Bad og Kystsanatorium 1877, senere Hankø Fjordhotell & Spa.

Det er forøvrig stor båttrafikk innover i Hankøsundet, hvor en rekke båtaktører holder kurs og seminarer årlig. Gjestebrygger finnes også ved Hankø Seilerkro, som blant annet en rekke båtmagasiner bruker som sin testbase.

Hankø er en idyllisk[1][2] del av Fredrikstad.

Annen verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under den andre verdenskrig overtok de tyske styrkene hele Hankø. Her ble bygd er radaranlegg med kodenavn Heinbuche med to flyvarslingsradarer på Hankø, radiopeilestasjoner på Onsøyknipen og to store parabolradarer, Würtzburg Riese, lenger inne ved Mossikhuset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ØstfoldstubbDenne Østfoldrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.