Hankø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hankø
LandNorges flagg Norge
Areal4 km²
Kart
Hankø
59°12′33″N 10°46′26″Ø

Akvarell fra Hankø utført av Henrik Mohn 1886
Seilerkroa med seilloftet i 1956

Hankø eller Hanke[1] er en øy i Fredrikstad kommune, Østfold, på ca. 4 km². Øya er et ferie- og badested og et kjent seilsportssenter med regattaer i juni og juli. Den er kanskje mest kjent som den norske kongefamiliens feriested (Bloksberg), Leah Isadora Behns fødested og for Hankø Fjordhotell.

Hankøs høyeste punkt ligger i dag 55 moh. Det vil si at Hankø lå under vann da isen forsvant (for ca. 10–12 000 år siden). Havet sto da 180 m høyere enn i dag. Ca. 4–5 000 år før Kristus kom dette punktet frem i vannskorpen. Det finnes 7 gravrøyser fra bronsealderen (1.500–500 f.Kr), hvor en hellekiste er plassert i midten. Den første kilden som viser bosetting på øya er et kart fra 1776 der to husmannsplasser er avmerket. En plass er nord på øya i Apalviken og en sør i Hankøhavna, «Hankø Plads». Den første faste bosetting på øya må ha skjedd en gang mellom 1723 og 1776. I 1801 bodde det to familier på øya; en familie på hver plass og hver familie med 5 medlemmer. Utover begynnelsen av 1800-tallet har det så blitt opprettet en husmannsplass til på sletten der hotellet ligger. Denne plassen fikk navnet «Setra». I 1865 bodde det tre familier på de tre plassene med et samlet folketall på 18 personer. To av husfedrene er nevnt som husmann, men trolig er nok alle husmenn under Elingaard.

I 1873 kjøpte seks brødre, Bjørneby og deres slektning Ole Bredesen Opset, alle fra Solør, gården. Otto Bjørneby var den som slo seg ned ved Elingaard. Det ble startet et tegleverk ved Elingaardskilen og i Hankøsundet oppdaget man at det fantes en helsebringende svovelholdig gytje. Denne gytjen, som man mente kunne kurere en mengde sykdommer, var foranledningen til at Bjørneby startet et Badehotell og Kystsanatorium på Hankø, Hankø Bad og Kystsanatorium i 1877, senere Hankø Fjordhotell & Spa.

Det er forøvrig stor båttrafikk innover i Hankøsundet, hvor en rekke båtaktører holder kurs og seminarer årlig. Gjestebrygger finnes også ved Hankø Seilerkro, som blant annet en rekke båtmagasiner bruker som sin testbase.

Hankø er en idyllisk[2][3] del av Fredrikstad. På øya finnes det en relativt stor stamme av dåhjort, anslått til 100 dyr[4].

Annen verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under den andre verdenskrig overtok de tyske styrkene hele Hankø. Her ble det bygd et radaranlegg med kodenavn Heinbuche med to flyvarslingsradarer: en Wassermann M-II som sto på odden nord for Vabukta og en Freya på «Varden», høyeste punkt øst for Vabukta. Videre to «y-linje» radiopeilestasjoner på Onsøyknipen og to store følgeradarer med parabolantenner, FuMo 214 «Würzburg-Riese», lenger inne ved Mossikhuset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stedsnavn faktaark» (norsk). Kartverket. Besøkt 2. februar 2024. 
  2. ^ Idyll omgitt av myter
  3. ^ «Paddling Hankø rundt». Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 4. oktober 2009. 
  4. ^ «Artsdatabanken». artsdatabanken.no (norsk). Besøkt 20. september 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]