Lotteri- og stiftelsestilsynet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lotteri- og stiftelsestilsynet
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert1. januar 2001; 23 år siden (2001-01-01)[1]
Org.nummer982 391 490
DirektørAtle Hamar[2]
HovedkontorFørde
UnderlagtKultur- og likestillingsdepartementet
Ansatte 75 (2016)[3]
Nettstedlottstift.no

Lotteri- og stiftelsestilsynet er et direktorat og tilsynsorgan underlagt Kulturdepartementet. Etaten var inntil 1. januar 2005 kjent som Lotteritilsynet.

Lotteri- og stiftelsestilsynet ble opprettet 1. januar 2001 for å kontrollere norske pengespill. I forbindelse med at lov om stiftelser av 15. juni 2001 trådte i kraft 1. januar 2005 overtok etaten fylkesmennenes tilsynsansvar med stiftelser.

Tilsynet har sitt hovedkontor i Førde.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Lotteri- og stiftelsestilsynet er organisert i to underliggende fagtilsyn med felles direktør og administrasjon.

Fra 1. juni 2014 er Lotteritilsynet delt i to avdelinger – en avdeling for pengespill og en for frivillighet. Lotteritilsynet pengespill har ansvaret for tilsynet med Norsk Tipping og Norsk Rikstoto, foruten spillansvar og kontroll av markedet, for eksempel av ulovlig markedsføring, ulovlige pengespill og pyramider.

Lotteritilsynet frivillighet jobber med lotteritillatelser og regnskapskontroll, men skal også godkjenne entreprenører og kontrollere bingosektoren. I tillegg har denne avdelingen ansvar for fordeling av momskompensasjon, både den alminnelige ordningen og moms på idrettsanlegg. Lotteritilsynet frivillighet har også ansvaret for tilsyn med Grasrotandelen,

Stiftelsestilsynet ble opprettet 1. januar 2005 og har nå ansvaret for tilsyn med og kontroll av alle stiftelser i Norge etter stiftelsesloven. Dette ansvaret var tidligere tilknyttet Fylkesmannen. Det er cirka 7600 stiftelser i Norge.

Administrasjon, Kommunikasjon samt Teknisk utvikling og drift støtter fagtilsynene med personalpolitikk, økonomi, kommunikasjon og teknisk utvikling og drift.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]