Toomas Hendrik Ilves

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Toomas Hendrik Ilves
Estpresident 1c300 8784.jpg
Født 9. oktober 1953 (62 år)
Sverige Stockholm, Sverige
Ektefelle Evelin Ilves
Yrke Diplomat, journalist, forfatter
Nasjonalitet USA, Estland
Medlem av European Council on Foreign Relations
Utmerkelser storkorsridder av Order of the Bath, storkors med kjede av Isabella den katolskes orden, Finlands hvite roses orden, Riksvåpenets orden, storkors av Den islandske falkeorden, Trestjerneordenen, Anerkjennelseskorset
Alma mater Columbia College, Columbia University, University of Pennsylvania
Estlands president
2006
Forgjenger Arnold Rüütel


Toomas Hendrik Ilves (født 26. desember 1953 i Stockholm) er en estisk politiker og den sittende president i Estland. Han var tidligere diplomat og journalist. På 1990-tallet var han leder av Sotsiaaldemokraatlik Erakond og senere medlem av Europaparlamentet.

Barndom og utdanning[rediger | rediger kilde]

Ilves ble født i Stockholm som sønn av estiske flyktninger og vokste opp i USA. Han gikk ut av Leonia High School i Leonia i New Jersey i 1972 som skolens beste elev. Han studerte deretter psykologi ved Columbia University hvor han ble uteksaminert i 1976 med en bachelorgrad. Han tok deretter i 1978 en mastergrad i psykologi fra University of Pennsylvania.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Ilves arbeidet i perioden 1984-1993 som journalist, forskingsanalytiker og redaksjonell direktør for Radio Free Europe. Han ble aktiv innen politikken før Estlands uavhengighet i 1991. Han ble utnevnt til Estlands ambassadør til USA i 1993, han tjenestegjorde også som ambassadør til Canada og Mexico.

Ilves var utenriksminister i to perioder. Først fra desember 1996 til september 1998 da han byttet parti. Etter parlamentsvalget i mars 1999 ble han igjen utenriksminister frem til 2002 da den såkalte trippelalliansen kollapset.

Ilves var tilhenger av medlemskap i EU og klarte å initiere forhandlinger som førte til at Estland ble medlem 1. mai 2004. Han ble i 2003 medlem av Europaparlamentet og fra 1. mai 2004 fullt medlem. I 2004 valget til Europaparlamentet ble han valgt for Sotsiaaldemokraatlik Erakond i et valgskred. Han satt sammen med Det europeiske sosialdemokratiske partiet i parlamentet. Katrin Saks tok over hans sete i parlamentet da han ble Estlands president den 9. oktober 2006.

Presidentvalget[rediger | rediger kilde]

President George W. Bush og President Toomas Hendrik Ilves i Estland 2006

Ilves ble nominert av Eesti Reformierakond, Erakond Isamaa ja Res Publica Liit og hans eget parti Sotsiaaldemokraatlik Erakond den 23. mars 2006 som kandidat til presidentvalget i 2006.

Den 29. august var Ilves den eneste kandidaten i andre og tredje runden av presidentvalget i Riigikogu. Han hadde støtte fra Eesti Reformierakond, Erakond Isamaa ja Res Publica Liit og Sotsiaaldemokraatlik Erakond, de andre partiene boikottet valget. Han fikk 64 av 65 stemmer, så det vil si at en av parlamentsmedlemmene fra de tre partiene stemte imot ham. Det kreves dog 2/3 flertall blant de 101 setene i Riigikogu. Hans kandidatur ble automatisk overført til den neste runden i valgforsamlingen 23. september.

13. september 2006 han fikk 174 stemmer i den første runden av presidentvalget i valgforsamlingen og hadde dermed blitt valgt Estlands neste president. Hans fem års presidentperiode startet 9. oktober 2006.

Sitat Veien til Moskva går via Brussel Sitat
– Ilves

Ilves har lovet å konsentrere seg om utenrikspolitikk. Han ønsker å bevege Estlands politisk mer mot Sentral-Europa. I innenrikspolitikken er han en tilhenger av å bekrefte presidentens rolle som moralsk megler ved ledende politikeres feilsteg. Ilves har flere ganger kritisert påstått politisk press utført av ledere av Eesti Keskerakond og Eestimaa Rahvaliit på sine parlamentarikere og lokalpolitikere. Edgar Savisaar har uttrykt misnøye med at Ilves vant valget.

29. august 2011 ble han gjenvalgt til en fem årsperiode.[1]

Personlige liv[rediger | rediger kilde]

Ilves har vært gift to ganger. Hans første kone var den amerikanske psykologen Dr. Merry Bullock som han har to barn med, sønnen Luukas (født 1987) og datteren Juulia Kristine (født 1992). I 2004 giftet han seg med sin samboer over lang tid Evelin Int-Lambot som han har en datter med, Kadri Keiu (født 2003).

Toomas har også en bror, Andres som er sjef for BBCs «Persian and Pashto World Service» og som tidligere også har arbeidet for Radio Free Europe.

Dekorasjoner[rediger | rediger kilde]

Toomas Hendrik Ilves (2012)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ilves gjenvalgt som president i Estland», Aftenposten 29. august 2011, besøkt 29. august 2011
  2. ^ http://www.estonia.com.au/pics/er_21.pdf
  3. ^ http://www.president.ee/en/duties/gallery.php?gid=109329

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Toomas Hendrik Ilves – bilder, video eller lyd


Forgjenger:
 Arnold Rüütel 
President i Estland
(2006–)
Etterfølger:
 sittende