Radio Free Europe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Radio Free Europe
Radio Free Europe
Etablert1949
HovedkontorMünchen
Nettsidehttp://www.rferl.org, https://www.svoboda.org/, https://www.azattyq.org/
Organisasjonens kortbølgesenderanlegg i den tyske byen Biblis

Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) er en radio- og kommunikasjonsorganisasjon grunnlagt i USA som et antikommunistisk tiltak, offisielt for å «fremme demokratiske verdier og institusjoner ved å spre faktisk korrekt informasjon og idéer». Organisasjonen eksisterer i Europa, Asia og Midtøsten, og kringkaster i dag mer enn 1 000 timer per uke på 28 språk. Den er finansiert av den amerikanske regjeringen og underlagt Broadcasting Board of Governors.

Historie[rediger | rediger kilde]

Radiokanalen Radio Free Europe ble grunnlagt av Nasjonalkomitéen for et fritt Europa i 1950, og hadde hovedkvarter i München. Kanalen var innrettet mot land i Sentral- og Øst-Europa, og sendte sin første kortbølgesending 4. juli 1950 til det sovjetokkuperte Tsjekkoslovakia.

Den amerikanske komitéen for frigjøring av folkene i Russland fulgte RFEs forbilde, og grunnla i 1953 søsterkanalen Radio Liberation, som sendte sendinger på russisk til Sovjetunionen fra Lampertheim i Tyskland. I 1964 skiftet Radio Liberation navn til Radio Liberty. I 1973 flyttet Radio Liberty inn i Radio Free Europes hovedkvarter ved Englischer Garten i München og organisasjonene ble slått sammen.

De to kanalene fikk driftsmidler direkte fra den amerikanske Kongressen frem til 1971; deretter fikk de støtte over CIAs budsjett. De ble da en del av CIAs generelle kampanje for psykologisk krigføring innrettet mot landene bak jernteppet. CIA utformet retningslinjer og bestemte hvordan nyheter skulle presenteres.

Sovjetiske myndigheter brukte støysendere for å forsøke å forhindre de amerikanske sendernes budskap i å nå frem.

Fra 1985 til 1993 drev organisasjonen også Radio Free Afghanistan, innrettet mot det Sovjet/Russland-okkuperte Afghanistan.

Etter Sovjetunionens sammenbrudd ble budsjettene for RFE/RL redusert og europeiske operasjoner stort sett innstilt. I 1995 flyttet organisasjonen etter 45 år ut av hovedkvarteret i Englischer Garten. I dag har organisasjonen sete i Praha og sender hovedsakelig på østeuropeiske og sentralasiatiske språk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]