Thisted kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Thisted kirke
Thisted-kirke-2000.jpg
ByggeårCa. 1500
EndringerHovedrestaurert i 1863
Viet tilVår frue
KirkegårdNedlagt
Arkitektur
Kirkerommet
PrekestolPrekestol fra 1594 av Mikkel van Groningen
AlterAltertavle i ek fra 1520
Plasser400[1]
Thisted kirke på Commons
Relieffkvadre i østgavlen
Altertavlen
Kirkeskipet sett mot alterpartiet
Prekestolen

Thisted kirke ligger i ThistedJylland. Kirken var formodentlig viet til Vår frue i middelalderen. Den består av et langhus og tårn samt et sakristi og våpenhus mot nord. Bygningen er oppført rundt 1500 i sengotikk av store gule mursten iblandet granittkvadre og kritt. På stedet har det muligens ligget en granittkvaderkirke, hvor kvadrene og den dobbeltprofilerte sokkelstenen stammer fra.

Krumhugne sokkelstener kan tyde på at den tidligere kirken har hatt apside. I kirkens østmur er det satt inn relieffkvadre av meget høy kvalitet, et hode som kan minne om Tømmerby kirke, samt fire relieffkvadre. I tillegg en kvader med en løve i sydmuren, den har en noe annen karakter enn de øvrige relieffene.

I tårnets sydmur er det satt inn flere romanske gravstener, den ene har en runeinnskrift over Thord Amdissen.

På den nedlagte kirkegården ligger J.P. Jacobsens gravsted, på det nærliggende museet har man innredet minnestuer for forfatteren.

Langhuset er dekket av flate krysshvelv. Skipet åpner seg mot det nordre sideskipet ved spissbuede arkader.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er utført i eketre og er datert til 1520.[2] Det er en triptych med figurer, i midtskapet er en fremstilling av den apokalyptiske Madonna flankert av Paulus og Maria Magdalena, i fløyene tolv apostler med seks på hver side. Midtskapet måler 230 x 192 x 24 cm, fløyene 230 x 96 x 13 cm og apostlene har en høyde på ca. 69 cm.

Figurene er påvirket av Claus Bergs verksted, muligens også fra Der Meister der Kreuzigungsaltäre.[3]

Kirken benyttet tidligere en altertavle med nattverdbilde utført av J.J. Thrane fra 1717, dette er hengt opp i tårnrommet. Den har to trekantgavler med Frederik IV og dronning Louises navnetrekk.[4]

Kirken har i tillegg et altertavlemaleri av Anton Dorph fra 1890.

Prekestolen fra 1594 er utført av Mikkel van Groningen i Hornslet. Den har glatte søyler og felter med malerier, som har blitt restaurert, det er bare bildet av Kristus som trår på djevelen som er opprinnelig.

I kirken er det hengt opp et korbuekrusifiks fra ca. 1475.

Foran den blendede syddøren er det satt opp et midtparti fra et forsvunnet korgitter utført i 1631 av den såkalte «Ålborg epitafiemester». På korets sydvegg er det hengt opp tolv apostelfigurer som har stått på korgitteret.

Sitt første orgel fikk kirken i 1616. Dagens orgelfasade er fra 1768 og skal ha kommet fra Kongsberg. Fasaden bærer våpenskjold for Christian VII og Caroline Mathilde og i midtskjoldet sees den norske løve.[5]

Ved nordinngangen er det fire gotiske figurer, Maria og Johannes samt to store figurer, som muligens er to av de tre konger.

I nordre sideskips østende er det innredet et gravkapell med smijernsgitter fra 1698 for familien Berregaard. Her henger et epitafium over Enevold Berregaard (død 1731) og Anne Søe (død 1736). I kirken er et epitafium over borgermester Anders Morsing (død 1597) knelende foran korset, epitafium over presten Sveder Povlsen Kitting (død 1633) og hans hustru Barbara Nicolai Rosenberg samt hennes andre ektefelle Peder Madsen, epitafium over rådmann Peder Nielsen Griis (død 1635) og Buold Jensdatter, epitafium over Enevold Berregaard og Anna Søe med hennes første ektefelle Søren Jacobsen Lugge.

Den romanske granittfonten har begerblad på kummen og hjørneknopper på den firkantede foten. Dåpsfatet har tegninger utført av Lorentz Frølich.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thisted kirke hos Kirkehistorie.dk
  2. ^ Altertavlen Arkivert 19. desember 2010 hos Wayback Machine. hos Altertavler.dk, Aalborg stift, registernummer ÅL.11.04.01
  3. ^ Altertavlen Arkivert 19. desember 2010 hos Wayback Machine. hos Altertavler.dk, Aalborg stift, registernummer ÅL.11.04.01
  4. ^ Altertavler[død lenke] fra Bispevalg i Ålborg
  5. ^ Orgelet Arkivert 13. august 2016 hos Wayback Machine. hos Thisted kirke
  6. ^ Døpefonten Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine. hos Thisted kirke

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 56°57′16,7″N 8°41′21″Ø