Louise av Mecklenburg-Güstrow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Louise av Mecklenburg-Güstrow
Louisemecklenburgdenmark.jpg
Født28. august 1667[1][2][3]
Güstrow[4]
Død15. mars 1721[1][2][3] (53 år)
København[5]
Gravlagt Roskilde domkirke
Ektefelle Frederik IV av Danmark og Norge
Far Gustav Adolf
Mor Magdalena Sibylla av Slesvig-Holsten-Gottorp
Søsken
6 oppføringer
Karl av Mecklenburg-Güstrow, Marie av Mecklenburg-Güstrow, Christine Stolberg-Gedern, Augusta av Mecklenburg-Güstrow, Elisabeth av Mecklenburg-Güstrow, Hedwig av Mecklenburg-Güstrow
Barn
8 oppføringer
Christian VI av Danmark og Norge, Prinsesse Charlotte Amalie, Christian Oldenburg, George Oldenburg, Frederik Charles Oldenburg, Christian Oldenburg, Frederik Charles Oldenburg, George Oldenburg
Beskjeftigelse Gemal
Nasjonalitet Tyskland

Louise av Mecklenburg-Güstrow (født 28. august 1667, død 15. mars 1721) var dronning av Danmark-Norge, gift med kong Frederik IV. Hun var datter av hertug Gustav Adolf av Meklenborg-Güstrow og Magdalene Sibylle av Slesvig-Holsten-Gottorp.

Louise kom fra et lite fyrstehus og hadde fått en religiøs oppdragelse. Frederik var på utkikk etter en ektefelle som ville holde fred i hjemmet og ikke blande seg i hans kvinneaffærer. Valget falt på Louise ettersom hun antakelig ikke kom til å begå «Unruhe oder Molestrie»[6], når han forsynte seg med andre kvinner.

Bryllupet med Frederik ble inngått på Københavns slott den 5. desember 1695. Både det og prinsessens inntog i byen ble feiret med pomp og prakt.

I perioden 1697-1706 fødte hun tilsammen fem barn, men bare to av dem ble voksne, Christian VI og prinsesse Charlotte Amalie.

Det var nok ikke like enkelt å være Louise med en ektefelle som hadde flere åpenlyse forhold med sine elskerinner. Han begikk i tillegg bigami ved å gifte seg to ganger til i deres ekteskap, med Elisabeth Helene von Vieregg i 1703 og andre gang med Anna Sophie Reventlow i 1712.

Louise søkte trøst i religionen og hennes hovedinteresse var lesing i religiøse bøker. Boksamlingen gikk etter hennes død over til Det Kongelige Bibliotek og den besto i hovedsak av tyske asketiske skrifter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  2. ^ a b the peerage, 9. okt. 2017, Luise von Mecklenburg-Güstrow, p10227.htm#i102265
  3. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Louise von Mecklenburg-Güstrow, 9427918
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 30. des. 2014
  6. ^ Gravsted dk

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Charlotte Amalie av Danmark og Norge 
Dronning av Norge og Danmark
Etterfølger:
 Anna Sophie av Danmark og Norge