The Right Stuff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
The Right Stuff
Generell informasjon
SjangerHistorisk drama
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 21. oktober 1983
Norge 30. mars 1984
Lengde193 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 år (1984)
11 år (2003) (DVD) (Norge)
Bak kamera
RegissørPhilip Kaufman
ManusforfatterPhilip Kaufman
Tom Wolfe (bok)
ProdusentIrwin Winkler
KomponistBill Conti
SjeffotografCaleb Deschanel
Foran kamera
MedvirkendeFred Ward
Dennis Quaid
Ed Harris
Scott Glenn
Sam Shepard
Barbara Hershey
Lance Henriksen
Veronica Cartwright
Jane Dornacker
FilmselskapThe Ladd Company
Eksterne lenker

The Right Stuff er en Oscarbelønnet amerikansk historisk dramafilm fra 1983. Hovedrollene spilles av Fred Ward, Dennis Quaid, Ed Harris, Scott Glenn og Sam Shepard. Filmen er basert på Tom Wolfes bok med samme tittel fra 1979. Romanen er bearbeidet til filmmanus av Philip Kaufman som også regisserte. Både filmen og boka handler om amerikanernes kappløp mot verdensrommet, med fokus på de syv første astronautene som ble valgt ut til å delta i Mercury-programmet. Filmen følger flere krigspiloter fra 1947 og frem til USAs romkappløp mot Sovjetunionen i begynnelsen av 60-årene. Filmen har en dramatisk setting der seerne får en beskrivelse av romskipenes teknikk, miljøet omkring romforskning og den enkelte astronauts familie og personlighet.

Filmen regnes som svært autentisk i sin beskrivelse av de historiske hendelsene.[1]

The Right Stuff ble meget godt mottatt av filmanmelderne, men ble ingen stor publikumssuksess. Filmen vant fire Oscar-priser og ble nominert til ytterligere fire.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmens handling starter i 1947 og amerikanernes forsøk på å bryte lydmuren på den øde flybasen Muroc Air Force Base (senere kjent under navnet Edwards AFB) ute i ørkenen i New Mexico. Mange på den tiden er av den oppfatning at det er umulig å fly raskere enn Mach 1, og at alle som prøver ville miste kontrollen over flyet og styrte i bakken, noe mange også gjør. Men den 14. oktober forandres det hele da Chuck Yeager (Sam Shepard), bryter lydmuren med det lille rakettflyet X-1. Bragden får imidlertid ingen publisitet fordi den hemmeligstemples av U.S. Air Force, som allerede var begynt å bli bekymret for forholdet til Sovjetunionen.

Handlingen flyttes så frem til 1953 ved samme flybase (nå omdøpt til Edwards Air Force Base), og derfra skildres forløpet, forberedelsene og gjennomføringen av Mercury-programmet. Programmet involverer syv astronauter, og det er disse som filmens hovedfokus er på.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde en spesialvisning den 16. oktober 1983 ved Kennedy Center i Washington, D.C.. Den hadde allmenn premiere i USA 21. oktober 1983.

Filmanmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

The Right Stuff fikk meget god mottakelse av filmkritikerne og har oppnådd så mye som 97% på Rotten Tomatoes (juni 2009).[2] Den kjente filmkritikeren Roger Ebert gav den toppkarakter i sin anmeldelse i 1983, og i 2002 førte han den opp på sin liste over «Great movies».

Til tross for gode anmeldelser ble filmen ingen stor publikumssuksess og innbrakte bare $21,5 millioner på amerikanske kinoer (noe som var over $5,5 millioner lavere enn dens produksjonskostander).[3] Den endte opp på en 33.-plass over de mest innbringende filmene i USA i 1983.

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble i 1984 tildelt fire Oscar-priser i kategoriene lyd-effekter, klipp, lyd og musikk. Den ble ytterligere nominert i fire kategorier (blant annet i kategorien beste film). Året etter vant den Bodilprisen. Den ble også tildelt en Blue Ribbon Award, KCFCC Award, ALFS Award (ved London Critics Circle Film Awards) og en Golden Reel Award.

Det kan også nevnes at den ble nominert til en WGA Award ved Writers Guild of America, Hugoprisen, Directors Guild of America, en Eddie ved American Cinema Editors og en Golden Globe (for beste dramafilm).

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen er i Norge også kjent under tittelen De syv utvalgte. Den ble utgitt på DVD i 2003 under originaltittelen.[4]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Skuespillere Rollen i filmen
Scott Glenn Alan Shepard
Ed Harris John Glenn
Dennis Quaid Gordon Cooper
Fred Ward Gus Grissom
Sam Shepard Chuck Yeager
Barbara Hershey Glennis Yeager
Kim Stanley Pancho Barnes
Veronica Cartwright Betty Grissom
Pamela Reed Trudy Cooper
Scott Paulin Deke Slayton
Charles Frank Scott Carpenter
Lance Henriksen Wally Schirra
Donald Moffat Lyndon B. Johnson
Levon Helm Jack Ridley / Forteller
Mary Jo Deschanel Annie Glenn
Scott Wilson Scott Crossfield
Kathy Baker Louise Shepard
Mickey Crocker Marge Slayton
Susan Kase Rene Carpenter
Mittie Smith Jo Schirra
Eric Sevareid Som seg selv
William Russ Slick Goodlin
Chuck Yeager Fred, bartenderen på Pancho's

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]