Alan Shepard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alan Shepard før sin ferd med Mercury-Redstone 3

Alan Bartlett Shepard, Jr. (født 18. november 1923, død 21. juli 1998) var det andre mennesket og den første amerikanske astronauten i verdensrommet. Han var en av de originale «Mercury Seven» utvalgt i 1959 til det amerikanske Mercury-programmet. Han var seinere kommandør på Apollo 14-ferden og var det femte mennesket som gikk på Månen.

Romferder[rediger | rediger kilde]

Shepard var backup for Mercury-Atlas 9 i Mercury-programmet.

Shepard var tenkt å skulle fly med Mercury-Atlas 10, men denne ferden ble avlyst. Han ble også opprinnelig valgt som astronaut til Gemini 3, men han fikk i 1964 diagnosen «Ménière's sykdom», en tilstand der væske-trykk bygger seg opp i det indre øret. Dette syndromet gir symptomer som disorientering, svimmelhet og kvalme. Sykdommen gjorde at Shepard ikke kunne arbeide som aktiv astronaut gjennom det meste av 1960-tallet. («Gus» Grissom og John Young fikk fly Gemini 3 istedenfor Shephard).

I 1963 ble Shepard utnevnt til «Chief of the Astronaut Office» ved NASA, med ansvar for å følge med koordineringen, planleggingen og kontrollen av alle aktiviteter som involverte NASAs astronauter.

I mai 1969 fikk Shepard vende tilbake som aktiv astronaut, etter en vellykket operasjon for å korrigere «Ménière's sykdom», ved hjelp av en nyutviklet kirurgisk metode. Dette gjorde at han fikk fly med Apollo 14 og lande på Månen.

EVA[rediger | rediger kilde]

I media[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]