Alan Shepard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alan Shepard
Alan Shepard in Mercury flight suit.jpg
Født 18. november 1923
New Hampshire
Død 21. juli 1998
Monterey
Utdannet ved Naval War College, Admiral Farragut Academy
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Distinguished Flying Cross, Congressional Space Medal of Honor, NASA Exceptional Service Medal, National Aviation Hall of Fame

Alan Bartlett Shepard jr. (født 18. november 1923, død 21. juli 1998) var det andre mennesket og den første amerikanske astronauten i verdensrommet. Han var en av de originale «Mercury Seven» utvalgt i 1959 til det amerikanske Mercury-programmet. Han var seinere kommandør på Apollo 14-ferden og var det femte mennesket som gikk på Månen.

Romferder[rediger | rediger kilde]

Shepard var backup for Mercury-Atlas 9 i Mercury-programmet.

Shepard var tenkt å skulle fly med Mercury-Atlas 10, men denne ferden ble avlyst. Han ble også opprinnelig valgt som astronaut til Gemini 3, men han fikk i 1964 diagnosen «Ménière's sykdom», en tilstand der væske-trykk bygger seg opp i det indre øret. Dette syndromet gir symptomer som disorientering, svimmelhet og kvalme. Sykdommen gjorde at Shepard ikke kunne arbeide som aktiv astronaut gjennom det meste av 1960-tallet. («Gus» Grissom og John Young fikk fly Gemini 3 istedenfor Shephard).

I 1963 ble Shepard utnevnt til «Chief of the Astronaut Office» ved NASA, med ansvar for å følge med koordineringen, planleggingen og kontrollen av alle aktiviteter som involverte NASAs astronauter.

I mai 1969 fikk Shepard vende tilbake som aktiv astronaut, etter en vellykket operasjon for å korrigere «Ménière's sykdom», ved hjelp av en nyutviklet kirurgisk metode. Dette gjorde at han fikk fly med Apollo 14 og lande på Månen.

EVA[rediger | rediger kilde]

I media[rediger | rediger kilde]

Filmer[rediger | rediger kilde]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]