Sam Shepard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sam Shepard
Sam Shepard Stealth crop.jpg
Født Samuel Shepard Rogers III
5. november 1943 (73 år)
Fort Sheridan i Illinois, USA
Ektefelle O-Lan Johnson Jones (1969–1984) «Mal:Start-date–end+1: (1985)»"Ekteskap: O-Lan Johnson Jones to Sam Shepard" Location:Mal:Placename/adr (linkback://no.wikipedia.org/wiki/Sam_Shepard)
Samboer Jessica Lange
Yrke Skuespiller, forfatter, manusforfatter
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Letters, American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Guggenheim-stipendet, Pulitzerprisen for drama
Aktive år 1960s–
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Sam Shepard (født Samuel Shepard Rogers III 5. november 1943 i Fort Sheridan i Illinois) er en amerikansk skuespiller og dramatiker.

Mange av Shepards dramaer for scenen har handling lagt til våre dagers Midtvesten. Som dramatiker kjennetegnes han av en realistisk og hverdagsnær stil, men med innslag av det absurde. For skuespillet Buried Child fikk han en Pulitzerprisen for drama i 1979; andre kjente dramaer er Curse of the Starving Class (1978), True West (1980) og A Lie of the Mind (1985).

Shepards skuespill er oppført ved flere norske teatre, inkludert Radioteateret og Fjernsynsteatret. I 1986 gjorde Karl Jørgen Kiønig en filmatisering av Den sultende klasses forbannelse for Fjernsynsteateret.

Shepard er videre kjent som scenekunstner og som skuespiller i en lang rekke filmer fra 1970 og framover. Han har skrevet manus til et tjuetall filmer, blant dem Zabriskie Point og Paris, Texas.

Sam Shepard samarbeidet med Bob Dylan om den surrealistiske filmen Renaldo & Clara i 1978, og skrev den lange balladen «Brownsville Girl» sammen med Dylan for albumet Knocked Out Loaded i 1986. Samme år ble han innvalgt som medlem av The American Academy of Arts and Letters.

Shepard har en sønn med skuespilleren O-Lan Jones og en sønn og en datter med skuespilleren Jessica Lange.

Skuespill[rediger | rediger kilde]

Noveller[rediger | rediger kilde]

Filmmanus (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Filmregi[rediger | rediger kilde]

Trykte utgaver (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]