Teoderik den store

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Teoderik den store
Konge av Italia
Teoderik den store
NavnTeoderik
Regjeringstid493-526
Født454
Carnuntum, Pannonia
Død30. august 526
Ravenna
ForeldreTeodemir og Erelieva
EktefelleUkjent kone
Audofleda
BarnArevagni
Teodegoto
Amalasunta

Teoderik den store (født 454, død 30. august 526), kjent hos romerne som Flavius Theodoricus, var en østgotisk konge, som regjerte fra 474 til sin død. Han var også konge av Italia fra 493 og de facto konge over vestgoterne, som regent for sitt barnebarn Amalarik fra 511.

Teoderik ble sendt til Konstantinopel av sin far Teodemir, som gissel for å sikre at østgoterne holdt en avtale Teodemir hadde inngått med keiser Leo I. Teoderik knyttede vennskapsbånd med keiserene (Leo og hans etterfølger Zenon) og ble utnevnt til konsul.

Senere, i 488, ba keiser Zenon Teoderik om å ta hånd om situasjonen i Italia, hvor Odovakar hadde begynt å oppføre seg truende mot romerske interesser i området. Teoderik invaderte Italia, i 493 inntok han Ravenna og Odovakar ble henrettet. Teoderik plasserte seg selv på den italienske tronen, i teorien som vasall under keiseren, men var i praksis en uavhengig monark.

Gjennom den største delen av sin regjeringstid var Teoderik i strid med frankerkongen Klodvig I, men uten at noen av partene klarte å få overtaket.

Teoderiks mausoleum i Ravenna


Forgjenger:
 Teodemir 
Østgoternes konge
(474526)
Etterfølger:
 Atalarik 
Forgjenger:
 Odovakar 
Konge av Italia
(493526)
Forgjenger:
 Gesalek 
Vestgoternes regent
(511526)
Etterfølger:
 Amalarik