Neusiedler See

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
UNESCOs verdensarv
Neusiedler See/Fertő tó
Neusiedler See/Fertő tó
Hegykő i Ungarn
Land Østerrike ØsterrikeUngarn Ungarn
UNESCO Innskrevet ved UNESCOs 25. sesjon i 2001. Referansenr. 772.
Kriterium KULTUR (V)
Se også Verdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker
Neusiedler See/Fertő tó ligger på grensen mellom Østerrike og Ungarn

Neusiedler See (Neusiedlersjøen, ungarsk Fertő tó) er en steppesjø i den østerrikske delstaten Burgenland og det ungarske fylket Győr-Moson-Sopron. UNESCO har fra 2001 oppført innsjøen på listen over verdensarven (kulturarv).

Geografi[rediger | rediger kilde]

Form og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Satelittfoto av sjøen

Sjøen har form nærmest som et skohorn, den nordligste tredelen kalles Neusiedler Bucht og det smaleste stedet er Illmitzer Seenge.

Av innsjøens areal på om lag 240 km²[1] ligger 220 km² i Burgenland og 65  km² i Győr-Moson-Sopron. Neusiedler See er med dette Østerrikes største innsjø (Østerrikes andel av Bodensee er betydelig mindre).

Neusiedler See ligger på 115 meter over havet. Tilsigsfeltet er på 1120 km², men omfatter bare noen få, små elver (bl.a. Wulka) og disse bidrar bare 20 % til vanntilførselen. Resten av tilførselen skyldes direkte nedbør og tilsig. Vannspeilets høyde (og dermed også sjøens areal) varierer en del gjennom året. For å unngå oversvømmelser, avledes ved høyvann en del vann gjennom en kunstig kanal (Einser-Kanal) til elven Rabnitz. Dette står i gjennomsnitt for 10 % av vanntapet, resten skyldes fordampning.

Innsjøen er 35 km lang og mellom 7 og 15 km bred, men har bare en gjennomsnittlig dybde på én meter. Den største målte dybden er på bare 1,8 meter.

Neusiedler See har intet naturlig avløp og kalles derfor steppesjø). Vannet har et litt høyre saltinnhold (2 ) enn ferskvann og kan derfor betegnes som brakkvann (definert som saltinnhold mellom 1 ‰ og 10 ‰). Saltet kommer hovedsakelig fra sedimentene under sjøen.

Omlandet[rediger | rediger kilde]

Sjøen er en del av Den lille ungarske slette som er en vestlig utløper av Den ungarske slette. I vest avgrenses området av Leithafjellene, i nord Parndorfsletten, i øst Seewinkel og i sør det ungarske Hanság.

Byer ved sjøen er Neusiedl am See i nord, Fertőd og Fertőrákos i sør og Rust i vest.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

Hele innsjøen er omgitt av et bredt sivbelte, som er spesielt attraktiv for fugler slik som bieter, egrett- og purpurhegre, pirol, kvit- og skjestork, stortrappe, keiserørn. Totalt forekommer 300 fuglearter, dvs. 40 % av alle europeiske arter; halvparten av disse er hekkefugl. Også amfibier, krypdyr, edderkopper og insekter er representert med tallrike arter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Fertő / Neusiedlersee – bilder, video eller lyd