Pavia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pavia

Flagg

Våpen

LandItalias flagg Italia
Region Lombardia
ProvinsPavia (1859–)
StatusKommune
Ligger vedTicino
Innbyggernavnpavesi
Tilstøtende kommunerBorgarello, Carbonara al Ticino, Certosa di Pavia, Cura Carpignano, Marcignago, San Genesio ed Uniti, San Martino Siccomario, Sant'Alessio con Vialone, Torre d'Isola, Travacò Siccomario, Valle Salimbene
Postnummer27100
Retningsnummer0382
Areal62 km²
Befolkning70 636[1] (2023)
Bef.tetthet1 116,95 innb./km²
Høyde o.h.77 meter
ISTAT-nummer018110
Kart
Pavia
45°11′07″N 9°09′18″Ø

Pavia er en by i regionen Lombardia i det nordlige Italia med 71 074 innbyggere (folketellingen i 2001). Den er hovedstad i provinsen Pavia. Byen ligger ved elven Ticino like før den møter Po.

Byen har aner tilbake til før romertiden. Ett av Europas eldste universiteter ligger her.

Rådhuset (Broletto) og domkirken i Pavia

Kirker i Pavia[rediger | rediger kilde]

Kirken San Michele Maggiore

San Michele Maggiore[rediger | rediger kilde]

San Michele Maggiore er en av de viktigste eksemplene på den romanske stilen i Lombardia. Den opprinnelige kirken var fra den longobardiske perioden, men brant ned i 1004. Den nåværende bygningen ble startet henimot slutten av det 11. århundre, og ble ferdig i 1155. Den nedre delen av fasaden har skulpturer av sandsten. Disse er skrøpelige og idag betydelig erodert.

Fasaden til Certosa di Pavia

Certosa di Pavia[rediger | rediger kilde]

Certosa of Pavia er en praktfull samling av bygninger og haver som tilhører karteuserordenen. Det befinner seg ca. 8 km nord for Pavia. Konstruksjonen startet i 1396 og fortsatte med kontinuerlige tillegg og nye dekorasjoner frem til det 18. århundre. Vi finner her bl.a. en altertavle av Perugino fra 1496 og freskner av Bergognone. Klosteret er fremdeles i bruk av munkene, men er åpent for besøkende.

Domkirken[rediger | rediger kilde]

Den oktagonale domkirken ble startet i 1488, men ble ikke ferdigstilt før i 1898. Kuppelen er den tredje største i Italia, overtruffet kun av Peterskirken i Roma og katedralen i Firenze.

San Pietro in Ciel d'Oro[rediger | rediger kilde]

Forskning tyder på at det var en kirke her fra det 6. århundre, men den moderne kirken stammer fra 1132. Fasaden, kuppelen og gulvet minner om San Michele Maggiore. Kirken inneholder relikvier etter Augustin av Hippo.

Andre byggverk[rediger | rediger kilde]

Den gamle broen over Ticino[rediger | rediger kilde]

Ponte Coperto

Den historiske sentrum av Pavia ligger på venstre bredd av Ticino. På motsatt side ligger Borgo Ticino, en bosetning som lå utenfor de gamle bymurene. Det historiske sentrum og Borgo Ticino er sammenbundet av Ponte Coperto eller Ponte Vecchio (den gamle broen). Broen ble bygget i tiden 13511354, men ble ødelagt under annen verdenskrig. En kopi er bygget i nærheten av der den opprinnelige broen lå.

Castello Visconteo[rediger | rediger kilde]

Byggingen av slottet i Pavia ble startet av Galeazzo II Visconti i 1360. Slottets park strakte seg opprinnelig ca. 10 km helt frem til Certosa di Pavia. Det er fortsatt en park her, men den er ikke knyttet til slottet. Idag er det et museum i slottet.

Universitetet i Pavia[rediger | rediger kilde]

Universitetet ble grunnlagt i 1361 av Galeazzo II Visconti på et sted hvor det også tidligere lå en skole. Det sentrale bygget ble reist under Ludovico Sforza i 1490. Christofer Columbus var student her. På slutten av 1700-tallet var Alessandro Volta professor ved universitetet og gjennomførte sine elektriske eksperimenter der.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]