Unix-skall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Noen kommandoer og deres medfølgende output i bash.

Et såkalt skall (engelsk: shell) er kommando-fortolkeren i Unix. Dette programmet er en integrert del av ethvert Unix- eller Unix-lignende operativsystem. Det finnes ulike varianter av dette programmet. Det opprinnelige skallet ble utviklet av Stephen R. Bourne (sh, bsh), og er fortsatt det som leveres med mange Unix-systemer. Andre varianter er C shell (csh), T-shell (tcsh) og «Bourne-again-shell» (bash).

Skallet er det programmet en Unix-bruker normalt vil komme i kontakt med umiddelbart etter en innlogging på en Unix-maskin. Det fortolker og utfører kommandoer som brukeren skriver inn i et tekstvindu eller på en tekstbasert terminal.

Kommandoer kan også samles i en tekstfil og utføres samlet som et hvilket som helst annet program. Disse filene kan også inneholde kontrollstrukturer og variabler, og skallet kan dermed sies å være et programmeringsspråk (også kalt skriptspråk) som inneholder funksjonalitet som gjør det mulig å lage strukturerte programmer som kombinerer flere verktøy og programmer. Dette brukes ofte til å lage programmer som automatiserer regelmessig utførte oppgaver.

Enkelte skall, for eksempel Bourne Shell, har lite funksjonalitet for interaktiv bruk og brukes derfor mest til å automatisere oppgaver. Andre skall, for eksempel Bourne-Again Shell og særlig Z Shell, har veldig mye funksjonalitet for interaktiv bruk.

norsk brukes ofte det engelske ordet shell.

Alternative betydninger[rediger | rediger kilde]

Uttrykket «skall» blir også brukt i en mer generell betydning, for å beskrive et hvert program som fungerer som et grensesnitt mot det underliggende operativsystemet. Grafiske brukergrensesnitt blir således av og til kalt for «grafiske skall» eller «visuelle skall». (engelsk: «visual shells», «graphical shells»)