Hopp til innhold

Campechebukten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Campechebukten.

Campechebukten (spansk: Golfo de Campeche eller Bahía de Campeche) er den søndre bukten i Mexicogulfen. Bukten er omgitt på tre sider av de meksikanske delstatene Campeche, Tabasco og Veracruz. Bukten ble navnsatt av Francisco Hernández de Córdoba og Antonio de Alaminos under deres ekspedisjon i 1517.

Oljeressurser[rediger | rediger kilde]

Oljefeltet Cantarell (ett av fem) ligger nedenfor Campechebukten. Det er det nest største produserende oljefeltet i verden som levererer om lag 70 % av Mexicos råolje. Den 3. juni 1979 skjedde en ublåsing, Ixtoc I, i en drivverdig oljekilde i bukten som forårsaket en katastrofal eksplosjon som resulterte i det som er betegnet som de tredje største ukontrollerte oljeutslippet i historien. Dette området av bukten er 16 000 km² stort og har en maksimal dybde på 55 meter.

Annen informasjon[rediger | rediger kilde]

Campechebukten.

i månedene juni og juli anses Campechebukten å være et av de "hete" utgangspunkter for atlantiske orkaner.[1] Bukten anses også for å være den østre grensen på trekkfuglenes ruter i Amerika.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hauptmann, David. «Where do hurricanes form and where do they strike?» (engelska). Arkivert fra originalen 20. november 2005. Besøkt 27. mars 2006. 
  2. ^ «Routes of Migration». Migration of Birds (engelska). Northern Prairie Wildlife Research Center. Arkivert fra originalen 17. april 2006. Besøkt 27. mars 2006.