Hopp til innhold

Tønjum stavkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hele fire par portalplanker er bevart fra Tønjum stavkirke.
Portalplanker fra Tønjum stavkirke. De to til venstre er trolig fra hovedinngangen.
Detalj av portal fra Tønjum stavkirke.
Portalplanker fra Tønjum stavkirke.
Dørring fra Tønjum stavkirke med runeinnskrift: «Ave Maria gratia plena. Dominus tecum benedicta tu in mulieribus, et be[...]» Tegning: Wilhelm F.K. Christie.

Tønjum stavkirke var en stavkirke i Lærdal i Sogn som raste sammen under en storm 12. januar 1823.[1] Fire portaler fra kirken er bevart på Bergen museum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stavkirken ble trolig bygget rundt år 1200.[2] Første skriftlige kilde som viser til en kirke i Tønjum, er fra 1305, da en sira Gudleik i Tønjum er nevnt.[3] Etter at kirken hadde rast sammen, ble det funnet rundt 150 brakteater. De eldste av dem var fra perioden 1205–1263.

Utseende[rediger | rediger kilde]

I en rapport fra 1660-årene står det at svalgangen og «søndre side til kirkedøren, som er midt paa kirken» skulle fornyes.[2] Dette viser at det var en inngangsdør til kirken på sørsiden, i tillegg til hovedinngangen i vest. Kunsthistorikeren Lorentz Dietrichson mener at dette viste at kirken var treskipet med søylene gruppert omkring hjørnene, slik som i stavkirkene i Borgund og Stedje, og trolig med inngang fra både nord og sør. Enda et tegn på dette er at det er bevart hele fire portaler fra kirken. De kommer trolig fra en hovedinngang i vest, en korinngang, en inngang midt på langveggen i nord og en midt på langveggen i sør. Disse portalene ble oppbevart i sakristiet i den nye kirken i Tønjum frem til 1885, da de kom til Bergen museum. Det fremgår også av rapporten fra 1660-årene at kirken da hadde svalganger, pulpitur og tårn.

I en rapport fra 1722 står det at kirken i Tønjum er en «smuk stavkirke med svaler rundt omkring, et rundt bygget kor og taarn fra grunden af, indvendig malet og vel kondisioneret.»[2] Dietrichson tolker dette som at tårnet stod i vestenden av kirken, og at kirken hadde avrundet apsis i øst.

Skipet i kirken var 36 fot ganger 30 fot (11 m x 9 m). Koret var 12 fot ganger 18 fot (4 m x 6 m).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Minnetavle i Tønjum kirke
  2. ^ a b c Lorentz Dietrichson, De norske stavkirker (Kristiania og Kjøbenhavn, 1892), s. 291–294
  3. ^ sira G[uðrleike] a Tuninum. Lorentz Dietrichson, De norske stavkirker (Kristiania og Kjøbenhavn, 1892), s. 291. Originalkilde i Diplomatarium Norvegicum VIII, 16

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(no) «Tønjum stavkirke». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.