Hopp til innhold

Meteorologisk stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Værstasjon»)
Kart over utvalgte maritime værstasjonene omkring det nordlige Atlanterhavet.
Typisk utstyr på en manuell værstasjon (Ny-Ålesund): Nedbørmåler til venstre og termometerhytte til høyre.
En tekniker undersøker et anemometer ved en automatisk værstasjon i USA.

Værstasjon er et sted hvor det blir foretatt meteorologiske observasjoner og målinger. Værstasjoner er enten bemannede eller automatiserte. Stasjonene tjener ulikt formål, eksempelvis vindmåling, nedbørsmåling, siktmåling (særlig til havs), lufttrykksmåling, osv. Både faste stasjoner og værballonger kan dessuten ha radiosonder for overføring av automatiske data til anlegg på bakken. Enkelte stasjoner ved kysten kan i tillegg ha utstyr for å utføre oseanografiske observasjoner, eksempelvis måling av saltholdighet eller algemengde. Basert på værstasjonene avleses de meteorologiske fenomenene over større områder og gir grunnlag for å publisere værkart.

For værvarslingsformål eksisterer det et internasjonalt samarbeid for utveksling av meteorologiske observasjoner. Dette samarbeidet er koordinert av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Disse observasjonene blir utført til samme tidspunkt og man kaller derfor slike observasjoner for synoptiske observasjoner. Tradisjonelt har synoptiske observasjoner vært utvekslet internasjonalt i SYNOP-formatet.

Meteorologisk institutt opererte fra 1948 et eget værskip - Polarfront . Dette ble som verdens siste i sitt slag tatt ut av drift i 2010 og erstattet av observasjon fra bøye. Meteorologisk institutt har samtidig tilgang til et økende antall værstasjoner på oljeplattformer langt til havs, eksempelvis utenfor Finnmark (Goliat), på Haltenbanken og på de største feltene i Nordsjøen.

Typer meteorologiske stasjoner[rediger | rediger kilde]

Det er forskjellige typer meteorologiske stasjoner:

Måleinstrumenter[rediger | rediger kilde]

En værstasjon har som standard følgende meteorologiske måleinstrumenter:


Spesialiserte stasjoner kan ha flere måleinstrumenter i tillegg:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]