Snøstorm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brå snøstormer kan føre til store ødeleggelser.

En snøstorm er et kraftig vinteruvær med lave temperaturer, kraftig vind og kraftig snøfall. De oppstår ofte når et høytrykksystem i form av en høytrykksrygg vekselvirker med et lavtrykk. Dette fører til adveksjon av luft fra høytrykket og inn i lavtrykket. Styrkeforholdet mellom de to trykksystemene (trykkgradientkraften) avgjør hvor kraftig vinden mellom systemene vil bli. Uttrykket blir ofte misbrukt av media for å skildre store vinteruvær med både svak og kraftig vind, og ofte er ikke disse uværene innenfor kriteriene som er opprettet av lokale værbyrå eller styreorgan.

Definisjon[rediger | rediger kilde]

I Norge finnes det ikke en definisjon av ordet snøstorm, og verken Meteorologisk institutt eller Storm Weather Center bruker uttrykket. Dette kommer av at det er vanskelig å komme frem til en enhetlig definisjon siden folk på forskjellige kanter av landet har forskjellig oppfatting av hva som regnes som en snøstorm. Det som folk vil kalle en snøstorm i Oslo kan være noe helt annet enn det folk vil kalle en snøstorm i fjellet eller i Nord-Norge.

I Nord-Amerika har man derimot definisjoner på snøstorm, men her er de også mye mer plaget av denne typen uvær enn i Norge. Snøstormer oppstår oftest i det nordøstlige USA og langs kysten av Canada, men også her finnes det flere forskjellige definisjoner. I hovedsak må været oppfylle flere vilkår for å kunne kalles en snøstorm: Det må være nedsatt sikt til omtrent 400 m, man må ha nedbør som snø eller hagl, og ha vind på minst stiv kuling (mer enn 14 m/s) i minst 3 sammenhengende timer.

En annen definisjon blir brukt i indre områder av Canada der en snøstorm må ha vind på minst liten kuling (mer enn 12 m/s), ha snøfall eller snøfokk, sikt mindre enn 1 km, en vindavkjølingseffekt lavere enn −25°C, og alle disse kriteriene må vare minst 3 timer eller mer.

Når alle disse vilkårene fremdeles er til stede etter at det har sluttet å snø, kaller man det en «bakkesnøstorm».

En ekstrem form for snøstorm blir på engelsk kalt «whiteout» der nedvinder sammen med snøfall blir så kraftig at man ikke kan skille bakken fra luften. Folk kan raskt miste retningssans, og det er en svært farlig for flytrafikk som kan ha store problemer med å navigere frem til flyplassen, i tillegg til at store mengder is kan samle seg på vingene.

Klimatologi[rediger | rediger kilde]

Selv om begrepet ikke brukes i Norge, kan det oppstå snøstormlignende tilstander i landet, særlig i forbindelse med polare lavtrykk. Ellers oppstår som regel kraftige snøstormer i forbindelse med polare sykloner, og nordøstlige områder av Nord-Amerika er et yndet område for slike uvær. Her møtes ofte svært kald luft fra de indre områdene av Canada varmere luft fra Golfstrømmen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]