Steinkjer videregående skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Steinkjer videregående skole
Grunnlagt1932
FylkeTrøndelag
BySteinkjer
BydelGuldbergaunet
AdresseElvenget 8, 7716 Steinkjer
RektorBente Svenning (2014)
Eleverca. 1 100[1]
Ansatteca. 240[1]
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet

Steinkjer videregående skole
64°01′12″N 11°30′56″Ø

Steinkjer videregående skole er en fylkeskommunal videregående skole på Guldbergaunet i Steinkjer kommune i Trøndelag. Skolen har om lag 1 100 elever og 240 ansatte.[1]

Skolen tilbyr både studieforberedende og yrkesfaglige utdanningsprogram: Studiespesialisering, idrettsfag, design og håndverk, helse- og sosialfag, restaurant- og matfag, service og samferdsel, bygg- og anleggsteknikk, teknikk og industriell produksjon, elektrofag, medier og kommunikasjon samt design og håndverk.[1]

Skolen benytter Steinkjerhallen og Guldbergaunet stadion i sin umiddelbare nærhet til idrettslige aktiviteter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Steinkjer private landsgymnas[rediger | rediger kilde]

Steinkjer videregående skole ble grunnlagt høsten 1932 av Adolf Ribsskog, Steinkjers daværende ordfører, under navnet Steinkjer private landsgymnas. Åpningen av skolen fant sted på Sneppen, hvor det ble feiret med bevertning, sang, musikk og hele syv taler. Skolen hadde ved starten to klasser med til sammen 45 elever og tre lærere. Antallet elever økte hurtig, og allerede i skoleåret 1939/1940 hadde skolen syv klasser og totalt 180 elever.

Bystyresalene i de gamle kommunelokalene på Sneppen fungerte som klasserom i den første tida. Skolen manglet spesialrom og måtte derfor leie på folke-/realskolen. Grønlandsfareren Kristian Kristiansen var nabo til kommunelokalene og lånte ut stuen sin til lærerrom. Skolen fikk eget bygg i januar 1935, med Steinkjer kommune som byggherre.[2]

Krigsårene fra 1940 til 1945 var en vanskelig tid for skolen, og fem lærere og åtte elever ble arrestert. Skolen ble stengt, og våren 1942 ble det derfor ikke avholdt noen eksamener.

Steinkjer offentlige landsgymnas[rediger | rediger kilde]

I 1947 ble Steinkjer private landsgymnas offentlig, og skiftet derfor navn til Steinkjer offentlige landsgymnas. Høsten 1962 flyttet skolen til Guldbergaunet, med egne klasserom, spesialrom, administrasjonsfløy, lærerrom og idrettshall. Den dag i dag er avdeling Gulbergaunet lokalisert der.

1947/48: Inntrøndelag yrkesskole bygges på Kvamsenget.

Inntrøndelag yrkesskole[rediger | rediger kilde]

Inntrøndelag yrkesskole ble bygget i 1947/48 i Kvamsenget på Egge. 20. mars 1948 kunne 23 elever flytte inn på skolens internat. Byggeprosjektet ved yrkesskolen vekket nasjonal oppsikt: flere landsdekkende aviser hadde oppslag om elevene på Egge som bygget sin egen skole. Internatets pris for kost og losji var 110 kroner i måneden, og elever som bodde hjemme kunne kjøpe lunsj og middag på skolen. I 1952 overtok Nord-Trøndelag fylke driften av Inntrøndelag yrkesskole og skolen ble interkommunal med 16 kommuner som eiere. Det er også da den mannsdominerte skolen fikk sin første kvinnelige elev på et halvårig kurs i jern og metall kombinert med kurs i bil og mekanikk. På 70-tallet fikk skolen sin første rene jenteklasse i kjole-og draktsøm. Da ble også den første kvinnelige læreren tilsatt ved avdeling Egge. Mellom 1960 og 1970 økte søkningen til yrkesskolen enormt: størst søkning var det til linjen for jern og metall. I regi av Statens teknologiske institutt startet det første kurset i såkalte arbeidsstudier. Skolen fikk en elevkonsulent og det ble opprettet en egen klasse for psykisk utviklingshemmede og andre funksjonshemmede.

Steinkjer tekniske fagskole ble etablert i 1968.

I løpet av årene vokste skolen seg stadig større: etter 25 års drift var bruksarealet på 7.100 kvadratmeter. Skolen fikk et nytt kroppsøvings- og velferdsbygg og to nye verkstedshaller for byggfagslinjen.

Steinkjer gymnas[rediger | rediger kilde]

Det vekket stor oppsikt at elevene bygget sin egen skole.

12. august 1964 kom en ny skolelov som førte til avvikling av den fireårige landsgymnasordningen Steinkjer offentlige landsgymnas hadde vært en del av. Treårig gymnas ble standard, og Nord-Trøndelag fylke overtok som eier av skolen. Steinkjer videregående skole byttet navn til Steinkjer gymnas.

Yrkesskolen beholdt navnet inntil videre og fikk en studieretning for idrettsfag, en landbruksmekanikerlinje, et grunnkurs i trelastfag og et videregående kurs for reparasjon av tyngre kjøretøy. Elektrolinjen var først ut med å starte elevbedrift i samarbeid med firmaet Elektro Nord i Steinkjer.

Steinkjer og Egge videregående skoler[rediger | rediger kilde]

I 1974 kom det enda en ny skolelov, som krevde at ordet gymnas ikke skulle brukes. Steinkjer offentlige landsgymnas byttet navn til Steinkjer videregående skole og Inntrøndelag Yrkesskole ble kalt Egge videregående skole. I år 2000 startet startet avdeling Egge med en ny linje: medier og kommunikasjon og skolen bygget et nytt auditorium. Etterhvert fikk alle elever tilgang til PC/Apple Macintosh.

I 2008 ble Steinkjer videregående skole slått sammen med Egge videregående skole til den nye Steinkjer videregående skole.[3] Høsten 2012 ble hele skolen samlet i renoverte og sterkt utvidede lokaler på Guldbergaunet.

Realfag[rediger | rediger kilde]

Realfag er et av Steinkjer videregående skoles satningsområder, og på dette området er skolen en av fylkets ledende. Mange elever velger realfag, og skolen har flotte realfagsrom (for fysikk, kjemi, biologi og naturfag) i Sentralbygget. Fokuset ligger blant annet på variert undervisning, gjerne med bruk av matematikkprogram på kalkulator og PC, sensorer og dataprogram i praktiske forsøk. Et ønske er også tett samarbeid med grunnskoler i området, gjennom teknologitorg, åpen skole, matematikkdag for ungomsskolen og ved at elever ved SVGS besøker grunnskolene i forbindelse med ulike prosjekter. Ekskursjoner og bedriftsbesøk er også noe som legges vekt på, og i derfor arrangerer skolen blant annet turer til SINTEF havbruk, MARINTEK, Vitenskapsmuseet, Forskningsdagene og lignende.[4]

Skolen har også en egen naturvitenskapelig linje, hvor de elevene som er mest interesserte i realfag samles. Denne linjen har eksistert fra skoleåret 2005/2006, og har én klasse pr. årstrinn. Elevene får tilbud om flere realfagsekskursjoner (til Forskningsdagene i Trondheim, NTNU, Statoil, Norske Skog, SINTEF) og flere prosjekter (for eksempel energimålinger, nedbørsmålinger, arrangement av realfagsdager for grunnskolen og bruk av digitalt utstyr i forsøk). I skoleåret 2006/2007 var det to klasser som er slike realfagsklasser: 1sta og 2aaa.[4]

Steinkjer videregående skole mottok i 2004 NHOs realfagspris for sin satsing.[4]

Kjente elever[rediger | rediger kilde]

Kjente pedagoger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Skolen vår». Steinkjer videregående skole. Arkivert fra originalen 26. mai 2015. Besøkt 26. mai 2015. 
  2. ^ «Steinkjer landsgymnas». Steinkjerleksikonet. Besøkt 26. mai 2015. 
  3. ^ Sæterøy, Harald og Kjerkreit, Paul Ola (22. desember 2006). «Skal lede fylkets største skole». Trønder-Avisa. Arkivert fra originalen 30. september 2007. 
  4. ^ a b c «Info om realfagssatsningen (.doc-format)». Steinkjer videregående skole. 2006. Arkivert fra originalen 30. september 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]