Steigen kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Steigen kirke
Steigen kirke
OmrådeSteigen
BispedømmeSør-Hålogaland bispedømme
Byggeår1250
EndringerRestaurert 1869 og 1965
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
TeknikkMur
ByggematerialeTeglstein
Beliggenhet
Kart
Steigen kirke
67°56′10″N 14°58′46″Ø
Steigen kirke på Commons

Steigen kirke er en gammel steinkirke i Steigen kommune og sogn i Salten prosti, Nordland. Dens eldste deler er bygget rundt 1200–1300.

I årenes løp har kirken vært gjenstand for ulike reparasjoner som følge av brann og uvær. På 1600-tallet blåste kirketaket av tre ganger, og i 1657 slo lynet ned og kirken og inventar ble ille tilredt. «Stegens Kirche er aff Torden og Liunild antænt st. Lucia nat og gandske opbrændt med alle sine ornamenter; och bahre forbrændte muhr igjenstod». Rester etter noe av det gamle inventaret er bevart på Tromsø Museum.

I 1869 ble påbyggingsarbeidet av Steigen kirke fullført. Halvparten av den gamle steinkirkens murer ble beholdt som kor, og nytt stort kirkeskip ble bygd. Dette var i pietismens tid, så mesteparten av gammelt inventar og historiske materialer som fantes i den gamle kirken ble kastet ut, og nytt inventar ble forært kirken mot slutten av 1800-tallet. Noen få av gjenstandene fra den gamle kirken ble likevel bevart, bl.a. en lysekrone i messing fra 1684.

I 196365 ble Steigen kirke restaurert på nytt og fikk tilbake sitt middelalderpreg. Blant annet ble det bygget nytt tårn, og veggene ble kalket innvendig.

Tidssone og soltid[rediger | rediger kilde]

Steigen kirke ligger 860 m vest for 15° østlig lengdegrad, og er således den sognekirken i Norge hvis lokale soltid er nærmest norsk normaltid, gjerne omtalt som vintertid.[1] Når det er sommertid er det Kirkenes kirke som ligger nærmest.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wettergreen, Paul (1967). Fysisk og matematisk geografi. no#: Fabritius. s. 73. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]