Lengdegrad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jordens koordinatsystem i lengdegrader og breddegrader.
0-meridianen ved Greenwich.

Lengdegrad eller meridian er en tenkt linje i jordens koordinatsystem som går mellom Nordpolen og Sydpolen.[1] Den andre aksen i dette koordinatsystemet kalles breddegrad.[2] En meridian har form som en halv ellipse og er 20 003,9315 km (WGS 84)[3] lang. Meridianene er vinkelrett på ekvator. Sammen utgjør disse et koordinatsystem som beskriver hvor på kloden man befinner seg. Kart både for land og sjø benytter dette.[1]

Greenwich[rediger | rediger kilde]

Den mest kjente meridianen er den som går gjennom det astronomiske observatoriet i Greenwich syd i London. Den kalles også for nullmeridianen. Planet gjennom den deler jorden i to halvkuler (den østlige og den vestlige) og hver av dem deles inn i 180° (lengdegrader). Lengdegradene øst for Greenwichmeridianen benevnes østlige lengdegrader og Ø tilføyes etter koordinaten. Lengdegradene vest for Greenwichmeridianen benevnes vestlige lengdegrader og V tilføyes etter koordinaten. Alle geografiske posisjoner beskrives i dag med nordlig/sydlig bredde ut fra ekvator og østlig/vestlig lengde ut fra Greenwichmeridianen (gjelder dog ikke fullt ut for UTM (og MGRS)).

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Totalt deles jorden inn i 360 lengdegrader, 180 øst for og vest for nullmeridianen. Hver grad deles igjen inn i 60′ (minutter), og hvert minutt inn i 60″ (sekunder) eller desimalminutter. I den senere tid er det blitt mer vanlig å angi lengdegrader og breddegrader med desimalgrader i stedet for minutter og sekunder. Avstanden mellom lengdegradene varierer fra 111 319,5 m (WGS 84) ved ekvator til 0 ved polene. Ekvator er 40 075,017 km (WGS 84) lang.

Noen lengdegrader for kjente byer i Norge (desimalgrader) (WGS 84):

Siden jorden gjør én rotasjon om sin egen akse i løpet av ett døgn, vil én times tidsforskyvning være lik 360°24 = 15°.

Språklig sammenheng[rediger | rediger kilde]

Meridies er latin for meridian og betyr «midt på dagen». Meridianlinjen passerer punkter hvor klokka er 12 (standardtid) samtidig. «Ante meridiem», forkortet am, er det engelske uttrykket for klokkeslett før klokka 12, og «post meridiem», forkortet pm, for klokkeslett etter klokka 12.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det var den greske astronom og matematiker Hipparkhos (ca. 190120 f.Kr.) som først delte jordens øst-vest akse inn i 360°.

Først ved den Internasjonale Meridiankonferansen i Washington i 1884 ble Greenwich fastlagt som den offisielle 0-aksen, men britiske sjøkart hadde da brukt denne aksen i lang tid.

Lengden av en meridianbue fra en pol til ekvator dannet standard for det metriske lengdemål da den franske nasjonalforsamlingen 30. mars 1791 vedtok et forslag fra det franske vitenskapsakademiet om at én meter skulle tilsvare én ti-milliondel av avstanden fra Nordpolen til ekvator gjennom Paris. (WGS 84 definerer avstanden fra en pol til ekvator å være 10 001 966 m; altså kunne man på slutten av 1700-tallet angi denne lengden med en nøyaktighet bedre enn 0,2 ‰ i forhold til dagens definisjon.)

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Hofstad, Knut (21. november 2016). «lengdegrad». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 26. september 2017. 
  2. ^ Hofstad, Knut (18. november 2016). «breddegrad». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 26. september 2017. 
  3. ^ Jorden ifølge WGS 84. Arkivert 4. februar 2016 hos Wayback Machine.