Spooks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spooks
Generell informasjon
SjangerDramaserie
Prod.landStorbritannia
Sesonger10
Episoder86
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
19 oppføringer
Peter Firth, Keeley Hawes, Hugh Simon, Nicola Walker, Olga Sosnovska, Miranda Raison, Gemma Jones, Shazad Latif, Max Brown, Geoffrey Streatfeild, Rupert Penry-Jones, Rory MacGregor, Matthew Macfadyen, David Oyelowo, Lara Pulver, Sophia Myles, Raza Jaffrey, Tobias Menzies, Tim McInnernyRediger på Wikidata
Bak kamera
Skaper(e)David Wolstencroft
MusikkPaul Leonard-Morgan
Sending
Periode13. mai 200223. okt. 2011
TV-kanalBBC One
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Spooks (også kjent under tittelen MI-5) er en britisk drama- og krimserie som gikk på BBC fra 2002 til 2011. Serien omhandlet en gruppe MI5-offiserer som arbeidet i hovedkvarteret i Thames House, nærmere bestemt i en høysikkerhetssone av kontorer kalt The Grid.

Serien ble skapt av David Wolstencroft og har hatt gjestestjerner som Hugh Laurie, Tim McInnerny, Ian McDiarmid, Jimi Mistry, Andy Serkis, Andrew Tiernan, Anton Lesser, Alexander Siddig og Anthony Head. Serien ble produsert av det uavhengige selskapet Kudos for BBC One.

Serien ble etterfulgt av spillefilmen Spooks: The Greater Good i 2015.

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

I den andre episoden skjer det voldelige drapet på karakteren Helen Flynn.

I løpet av en undercover-operasjon ble Helen og en annen agent, Tom, tatt til fange av Robert Osborne, som torturerer Helen for å få henne og Tom til å avsløre hemmelig-stemplet informasjon. De nekter å gå med på dette, og Helen blir derfor myrdet.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Den andre sesongen inneholdt 10 episoder. Teamet mistenker at en moske har blitt overtatt av muslimske ekstremister, ledet av Mohammed Rachid. MI5 forsøker derfor å sende inn en ung agent, Johnny, i forsøk på å finne ut hva som egentlig foregår.

Men Johnny blir raskt avslørt av ekstremistene ved moskeen, og han blir utsatt for brutal tortur. Men han klarte å oppdage at moskeen hadde en gruppe unge menn som ble opplært til å ofre seg selv som selvmordsbombere.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Den tredje sesongen var også på 10 episoder, og ble sendt på BBC i løpet av 2004. Agenten Adam Carter går tilbake til aktiv tjeneste hos MI5 for å undersøke en forsvinning. Adam overtar senere en stilling som seksjonssjef, etter at sistnevnte satte en veldig viktig operasjon i fare.

I episode seks havner Zoe i en rettssak, på grunn av mishandling under en MI5-operasjon, og hun blir tvunget til å si opp jobben i MI5. Hun tar deretter på seg en ny identitet i Chile. Hun blir erstattet av Adams kone, Fiona. I den aller siste episoden blir Danny myrdet, når han og Fiona blir holdt som gissel.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Den første episoden introduserer to nye karakterer til TV-serien, Zafar Younis, og Juliet Shaw. Handlingen handler om et terror-angrep i sentrum av London. Men episoden lignet veldig på terrorangrepet i London 7. juli 2005. Episodene ble likevel sendt uredigert på TV.

I episode syv forlater Fiona Carter programmet, fordi skuespilleren som spilte henne, Olga Sosnovska, var gravid under filmingen og valgte derfor å forlate programmet. Fiona forsøker å drepe sin vanvittige tidligere ektemann, som hun trodde ble hengt flere år tidligere. Imidlertid bortfører ektemannen henne, og skyter henne i Adams nærvær når hun forsøker å stikke av fra ham. Karakteren hennes blir deretter erstattet av Jo Portman (spilt av Miranda Raison) som kommer til MI5, etter at hun ble rekruttert av Adam Carter i en tidligere episode.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Personer innenfor den britiske regjeringen, MI6 og en gruppe britiske journalister konspirerer sammen i et forsøk på å styrte det britiske parlamentet og statsministeren. Disse personene var enige om at for at Storbritannia skulle overleve alle truslene fra nåtidens terrorisme, måtte demokratiet erstattes med noe annet.

Historiene denne sesongen inkluderer blant annet en påstått celle fra Al-Qaida som planlegger et angrep mot London. Den britiske regjeringen som selger teknologi til Saudi-Arabia. Samt den amerikanske administrasjonen som selger våpen til diktatorer i Afrika.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Den primære historien følger Iran som forsøker å produsere deres egne atomvåpen. Regjeringene i forskjellige nasjoner (hovedsakelig det amerikanske CIA, det russiske FSB, samt en skyggefull og hemmelighetsfull tredje organisasjon sammensatt av medlemmer fra forskjellige etterretningsbyråer - inkludert det britiske MI5) er flettet sammen gjennom hele handlingen.

Simon Abkarian spiller en konsul fra Iran, som står i kontakt med de forskjellige regjeringene og deres hemmelige agenter. Matthew Marsh er en stasjonssjef for CIA, og Robert Glenister spiller en britisk statsråd, son har tilbakevendende roller gjennom hele denne sesongen.

Sesong 7[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Peter Firth kommer tilbake i rollen som avdelingssjef Harry Pearce, sammen med Alex Lanipekun som Ben Kaplan, samt Hugh Simon i rollen som Malcolm Wynn-Jones. Miranda Raison har rollen som Jo Portman, og Gemma Jones i rollen som Connie James. I den første episoden dør den sentrale karakteren Adam Carter (spilt av Rupert Penry-Jones) i en eksplosjon planlagt av en gruppe terrorister i London.

Karakteren Ros Myers (spilt av Hermione Norris) vender tilbake til TV-serien etter å ha vært undercover-agent i Moskva. Richard Armitage slutter seg til rollebesetningen som karakteren Lucas North, en agent som har sittet i russisk fengsel de siste åtte årene, etter å ha blitt avslørt som britisk spion. Karakteren hans blir løslatt som en del av en spion-utveksling. Etter Adams dødsfall blir Ros Myers utnevnt til ny seksjonsleder.

I en episode planlegges en atombombe å bli eksplodert, utløst av en russisk hemmelig agent som er en del av Operation Tiresias. I den forbindelse må hele det britiske parlamentet, og kongehuset i Storbritannia, evakueres på grunn av den kjernefysiske trusselen mot London. En annen MI5-agent, Connie James, blir avslørt som en dobbeltagent for det russiske FSB.

Rett før atombomben skal eksplodere, avslører Connie at det ikke var Harry Pearce som solgte ut Lucas North ut til russerne, slik Lucas alltid hadde trodd. Samtidig blir Harry Pearce kidnappet og havner i bagasjerommet til en bil en bil som tilhører Viktor Sarkisian, leder for FSB sin London-stasjon.

Sesong 8[rediger | rediger kilde]

Den aller første episoden av TV-serien fortsetter etter en cliffhanger mot slutten av Sesong 7, med Harry Pearce som har blitt kidnappet av russiske agenter. I løpet av denne episoden blir Ruth Evershed gjeninnført i MI5, etter å ha tilbrakt hele tiden sin etter Sesong 5 på Kypros.

Den eneste andre karakteren, bort sett fra Harry Pearce, som har vært i programmet siden oppstarten, Malcolm Wynn-Jones, velger også å reise sin vei. Hans erstatter kommer i form av mye yngre tekniker, Tariq Masood. Sesongens viktigste antagonist var en mystisk organisasjon, bare er kjent under kallenavnet «Nightingale»

I løpet av sesongen blir Lucas Norths lojalitet kontinuerlig satt i tvil, for det meste på grunn av hans pågående forhold til agent Sarah Caulfield fra CIA - og hun muligens var innvolvert med Nightingale. Jo Portman kommer også tilbake for en kortere periode, før hun blir myrdet av agent Ros Myers. Men Ros Myers blir også myrdet kort tid senere i en eksplosjon, sammen med en ny innenriksminister Andrew Lawrence.

Sesong 9[rediger | rediger kilde]

Nye karakterer i serien inkluderer Sophia Myles og Max Brown som nye MI5-agenter, I tillegg får skuespiller Simon Russell Beale rollen som ny innenriksminister. Iain Glen og Laila Rouass spiller også mindre roller, i rollene som Vaughn Edwards og Maya Lahan - figurer fra Lucas Norths mystiske og hemmelighetsfulle fortid. I løpet av sesongen blir Lucas Norths elskerinne Maya Lahan, også myrdet.

Lucas North avslører også at hans egentlige identitet faktisk var John Bateman, og at han hadde drept den virkelige Lucas North og tatt over jobben hans for MI5. Lucas har en konflikt med Harry Pearce, og Pearce tror at Lucas kommer til å drepe ham. Senere ønsker den nye innenriksministeren å foreta en fullstendig undersøkelse av MI5 og deres handlinger.

Sesong 10[rediger | rediger kilde]

Denne sesongen handler hovedsakelig om avsløringen av et hemmelig komplott, for å tvinge Storbritannia og Russland til krig mot hverandre. MI5-avdelingen får tak i informasjon om at en amerikansk leiemorder har blitt sendt til Storbritannia på ordre fra irakerne. I tillegg blir en av MI5-agentene mistenkt for å stå bak et attentat, etter at fingeravtrykkene hans blir oppdaget på en pistol benyttet til et mord. Dette skulle også være den aller siste sesongen av Spooks.[1]

Spooks: Greater Good[rediger | rediger kilde]

Kit Harington

En actionfilm ble publisert i Storbritannia i mai 2015, med samme bakgrunn som TV-serien, fra en antiterror-avdeling innenfor MI5.

Peter Firth gjentar sin rolle fra TV-serien, som MI5-avdelingssjef Harry Pearce. Tim McInnerny gjentar sin rolle fra TV-serien som Oliver Mace, og Lara Pulver gjentar rollen som Erin Watts. Hugh Simon får igjen rollen som Malcolm Wynn-Jones. Kit Harington og Jennifer Ehle spiller to nye karakterer i filmen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]