Cliffhanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den amerikanske filmen fra 1993, se Cliffhanger – på kanten av stupet
Plakat fra kinoføljetongen Paulines Eventyr som populariserte begrepet cliffhanger i film

Cliffhanger (oversatt til norsk: «Klippehenger», eller «En som henger fra en klippe») er et engelsk begrep som har sin opprinnelse fra USA. Begrepet beskriver noe særdeles dramatisk og brukes oftest til å beskrive en dramatisk slutt på en TV-føljetong, helst såpeopera. Oftest er det snakk om en sesongavslutning som er så dramatisk at seerne gjennom dette motiveres til følge med videre for å finne ut hva som er skjedd.[1] Aftenposten-journalisten Arne B. Thorbjørnen beskrev i 1991 begrepet som "...en så spennende avslutning av en episode at seerne knapt kan vente på den neste".[2]

De mest omtalte og berømte cliffhangerne er den såkalte «Moldovamassakren» i sesongavslutningen av Dynastiet i 1985, og en 1980-episode fra Dallas der serien hovedfigur blir skutt (episoden er populært omtalt som «Who shot JR»).[3]

Begrepet har opphav fra 1800-tallet og ble opprinnelig brukt om dramatiske avslutninger på bøker.[4]

«En såkalt cliffhanger, et sluttpoeng som gir leseren en ubendig trang til å lese også bind to» (Fredrik Wandrup, i forbindelse med utgivelsen av Gunnar Staalesens bok Morgenrød, 1997)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Såpeserier». ndla.no. 27. juni 2012. Besøkt 14. november 2017. «Avslutningen av hver episode inneholder flere uløste konflikter, gjerne i form av cliffhangers. Dette blir særlig tydelig når sesongens avslutning nærmer seg, og man skal motivere seeren til å vente på neste sesong.» 
  2. ^ Thorbjørnsen, Arne (3. mai 1991). «J. R. for aller siste gang». Aftenposten. 
  3. ^ Feuer, Jane (26. oktober 1995). Seeing Through the Eighties: Television and Reaganism (engelsk). Duke University Press. ISBN 0822316870. 
  4. ^ «Thomas Hardy's "A Pair of Blue Eyes" As a Cliffhanger with a Post-Darwinian Message». www.victorianweb.org. Besøkt 14. november 2017.