Matthew Macfadyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Matthew Macfadyen
Matthew Macfadyen 2007.jpg
Macfadyen i London i 2007
FødtDavid Matthew Macfadyen
17. oktober 1974 (44 år)
Great Yarmouth, Norfolk, England
Ektefelle Keeley Hawes (2004–)
Far Martin Macfadyen
Mor Meinir Macfadyen
Barn Maggie Macfadyen, Ralph Macfadyen
Utdannet ved Oakham School, Royal Academy of Dramatic Art (19921995)
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelse British Academy Television Award for Best Supporting Actor (2010)
IMDbIMDbRedigere på wikidata

David Matthew Macfadyen (født 17. oktober 1974 i Great Yarmouth i Norfolk i England) er en engelsk skuespiller. Han er mest kjent for sin rolle som MI5-etterretningsoffiseren Tom Quinn i BBCs dramaserie Spooks (i USA kjent som MI-5) og for sin rolle som karakteren Fitzwilliam Darcy i filmversjonen av Stolthet og fordom fra 2005. Han spilte også i Robin Hood (2010).

Etter å ha studert ved Royal Academy of Dramatic Art fra 1992 til 1995 ble Macfadyen raskt en kjent skuespiller i britisk teater, noe som i hovedsak skyldes arbeidet hans med teaterselskapet Cheek. Han spilte også rollene som Antonio i "The Duchess of Malfi" og Charles Surface i "The School for Scandal".

Macfadyens store gjennombrudd på TV kom da han spilte rollen som Hareton Earnshaw i en versjon av Emily Brontës roman Stormfulle høyder som ble vist på ITV-nettverket i 1998.

Macfadyen har spilt i flere filmer, blant annet i Enigma (utgitt i 2001), hvor han fikk rollen som en kopparret ubåt-kommandør, og i filmen In My Father's Den, som han ble tildelt en New Zealand Screen Award som beste mannlige skuespiller for.

I 2002 offentliggjorde Macfadyen sitt forhold til skuespillerkollegaen Keeley Hawes. De giftet seg den 8. oktober 2004. Deres første barn, datteren Maggie, ble født i desember 2004. Paret kunngjorde at de hadde fått en gutt, Ralph, i september 2006. Matthew Macfadyen er stefar til Keeley Hawes' sønn, Myles, fra hennes tidligere ekteskap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]