Kristen B. Eik-Nes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristen B. Eik-Nes
Født28. september 1922[1]
Steinkjer
Død23. februar 1992[1] (69 år)
Søsken Eli Oftedal
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Forsker
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Gunnerusmedaljen (1990)

Kristen Borgar Dahler Eik-Nes (født 28. september 1922Sparbu i Nord-Trøndelag, død 23. februar 1992 i Trondheim) var en norsk lege med spesialfelt hormonforskning som startet sin karriere i USA.

Familie og motstandsarbeid[rediger | rediger kilde]

Han ble født på Sparbu som sønn av sogneprest Kristen Eik-Nes og lærer og santitetskvinne Nina Eik-Nes (født Dahler). Han hadde en søster, filolog Eli Oftedal. Selv forble han ugift. Han gikk på Steinkjer landsgymnas. På grunn av en tuberkuløs pleuritt ble han forsinket i skolegangen og tok artium i 1942. Han deltok i motstandbevegelsen og kommanderte som 22-åring 140 mann som områdesjef i Milorg, den yngste i Norge.

Forskerkarriere[rediger | rediger kilde]

Etter medisinsk embedseksamen i 1951 gikk han til USA og starten en forskerkarriere ved universitet i Utah, der ble han full professor i 1958. Senere bygget han opp sin egen forskningsgruppe ved University of Southern California i Los Angeles. Han hadde da etablert seg som en av verdens ledende forskere på mannlige kjønnshormoner. I 1972 bestemte han seg, ikke minst av familiære grunner, for å flytte tilbake til Norge og fikk professoratet i biofysikk ved NTH i Trondheim. Han fikk bygget opp et moderne og stort institutt i biomedisinsk teknikk ved linjen for teknisk fysikk. Hans forbindelser til USA sørget før tilgang til betydelig økonomiske midler.

Kunstsamling[rediger | rediger kilde]

Han var privat en samler av kunst, på sine reiser kjøpte han ofte brukskunst og etnisk kunst. Hans etterhvert omfattende samling testamenterte han i sin helhet ble testamentert til Trondhjems Kunstforening.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]