Jarlsberg (ost)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jarlsberg, semi soft part-skim cheese.

Jarlsberg er et registrert varemerke for en halvhard løypeost som produseres av TINE SA.

Opprinnelig Jarlsberg[rediger | rediger kilde]

Jarlsberg til salgs i matvarekjeden Whole Foods Market i Washington DC
Jarlsbergost med tysk skinkesmørbrød

Jarlsberg ble utviklet av bonde og gründer Anders Larsen Bakke (18151899) på gården Østre Bakke i Våle i Vestfold. Osten ble omtalt offentlig første gang i amtsberetningen for Jarlsberg og Larvik amt i 1855. Den minner av utseende om sveitserost, som kom til Vestfold med sveitsiske ystere (gjerne kalt sveiser). Jarlsberg ble siden laget ved flere ysterier i distriktet. Ikke lenge etter Anders Larsen Bakkes død ble imidlertid produksjonen av osten nedlagt.

Historiene om at Jarlsberg oppsto på Jarlsberg hovedgård er ikke riktig og skyldes trolig en sammenblanding av navn.[trenger referanse] Jarlsberg hovedgård produserte imidlertid sveitserost fra 1815 og er således trolig indirekte opphavet til Jarlsberg.

Moderne Jarlsberg[rediger | rediger kilde]

Meieristudent Per Sakshaugs hovedoppgave «Propionsyrebakteriekultur som tilsetning til ystemjølka» ved Norges Landbrukshøyskole på Ås, idag Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) la grunnlaget for utviklingen av Jarlsberg i nyere tid. Fra 1956 ble en mer moderne variant av osten utviklet av professor Ole Martin Ystgaard ved Norges Landbrukshøgskole og noen av hans studenter. Navnet var den gang omdiskutert, men Einar Utne Ogre, en av studentene, slo gjennom og mente at det eneste riktige var å kalle den for Jarlsberg.

Produksjonen ble satt i gang tidlig på 1960-tallet. Jarlsberg med skorpe blir i dag laget som runde «hjul» på 10 kilo og uten skorpe som bjelker på 5 kilo. Fettinnholdet i tørrstoffet er 45 % for den normale varianten og 30 % for lettvarianten.

Eksport[rediger | rediger kilde]

I 1961 begynte den første, forsiktige eksporten av Jarlsberg. Pr. 2006 eksporterer TINE i alt 12 500 tonn Jarlsberg årlig fordelt på markeder i flere land, med USA, Canada, Australia og EU som de viktigste. Dette utgjør 60 % av TINEs samlede eksport. Jarlsberg er den mest solgte, importerte osten i USA og blir også produsert der av Alpine Cheese i Ohio, som ble kjøpt av TINE SA i 2011. Jarlsberg blir også produsert på lisens i Irland.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]