South Park, større, lengre og usensurert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
South Park, større, lengre og usensurert
orig. South Park: Bigger, Longer and Uncut
Generell informasjon
SjangerAnimasjon, Komedie, Musikal
Utgivelsesår30. juni 1999
Prod.landUSA USA
Lengde81 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegissørTrey Parker
ManusforfatterTrey Parker
Matt Stone
MusikkTrey Parker
Foran kamera
MedvirkendeTrey Parker
Matt Stone
Isaac Hayes
Mary Kay Bergman
Eksterne lenker

South Park, større, lengre og usensurert (originaltittel: South park: Bigger, Longer & Uncut) er en Oscar-nominert satirisk komedie/musikal-animasjonsfilm fra 1999, laget av Trey Parker og Matt Stone, skaperne av TV-serien South Park (som filmen også er basert på). Filmen ble lansert i USA 30. juni 1999 og i Norge den 6. januar 2000.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen begynner i den lille amerikanske småbyen South Park, der hovedpersonene Stan, Kyle, Cartman og Kenny sniker seg inn på kino for å se den splitter nye helaftens Terrance and Phillip-filmen, som har tittelen Asses of Fire. Siden Terrance og Phillip, to talentløse kanadiske humorister som stort sett baserer seg på prompevitser, er guttas store helter, og filmen stort sett består av latterlig mye banning, begynner guttene også å snakke slik, og snart har farsotten spredd seg over hele skolen, noe som skaper stor bekymring i foreldrerådet, styrt av Kyles mor Sheila Broflovski.

Guttene blir sendt på rehabilitering med rådgiveren Mr. Mackey, noe som fungerer særdeles dårlig, og når Kenny så dør etter å ha forsøkt å tenne på sine egne avgasser, slik han har sett Terrance og Phillip gjøre på film, er begeret fullt for de opprørte foreldrene: noen må få skylden, og hvem bedre å skylde på enn Canada? Protestene sprer seg gjennom landet, og når amerikanske tropper pågriper Terrance og Phillip idet de er gjester på Late Night with Conan O'Brien, erklærer Canada krig mot USA (ikke minst fordi en tredel av Canadas økonomi er basert på komikerne), og en aggressiv bombing av hverandres respektive skuespillere begynner.

I mellomtiden har Kenny havnet i helvete, styrt av Satan, mørkets prins, en skikkelse som er totalt dominert av hans homofile elsker Saddam Hussein (som døde noen uker før filmen startet da han ble trampet ned av en flokk villsvin), og som også har et dypt og inderlig ønske om å få leve Der oppe. Ifølge en profeti kan det skje hvis blodet fra to kanadiere faller til jorden.

Tilbake på jorden har Sheila Broflovski blitt valgt til angrepsminister under president Bill Clinton og har satt i gang radikale tiltak – alle barn skal implanteres med den såkalte V-brikken, som fører til sterke smerter hver gang barnet forsøker å banne, alle kanadiskfødte amerikanere blir sendt i konsentrasjonsleirer, og Terrance og Phillip skal henrettes under et spektakulært show for de amerikanske troppene som snart skal begynne å innta Canada.

Stan, Kyle, Kenny og Cartman må hindre at dette skjer, og starter motstandsbevegelsen La Resistance. Ved hjelp av leiesoldaten 'The Mole' klarer de å snike seg inn på showet og redde Terrance og Phillip, men samtidig angriper kanadiske tropper, og i tumultene skyter Sheila de to komikerne. Dette er timen som Satan (og Saddam Hussein) har ventet på, og South Park blir oversvømmet av demoner. Saddam tar fort ledelsen og stiller Satan totalt i skyggen, men etter at Cartman juler ham ettertrykkelig opp ved hjelp av en feilfungerende V-brikke, får endelig Satan ut sin frustrasjon over sin kontrollerende elsker, og kaster ham ned tilbake i helvete, der han dør. Satan innser at forholdet hans med Saddam Hussein var usunt: "Han brukte så mye tid på å overbevise meg om at jeg var svak og dum at jeg begynte å tro det selv." Som takk til Kenny, som gjennom hele oppholdet sitt i helvete har forsøkt å overbevise Satan om at han burde forlate Saddam Hussein, gir Satan ham muligheten til å få oppfylt ett ønske. Kenny ønsker seg da at alt kan bli slik som det var før denne fryktelige krigen, selv om det vil bety at han må vende tilbake til helvete sammen med resten av de fortapte. For første gang i seriens historie tar han av den oransje anorakken sin og viser ansiktet til sine venner (og publikum) før han forsvinner. Alt blir som før igjen og alle som var døde, våkner til live, og som belønning for sitt oppofrende ønske, ser byens innbyggere Kenny skyte til værs som en engel, opp til himmelen.

Stemmer[rediger | rediger kilde]

Hovedstemmer[rediger | rediger kilde]

Gjestestemmer[rediger | rediger kilde]

Ekstrastemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]