Hopp til innhold

Stan Marsh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stanley Marsh er en fiktiv person og en av de fire hovedpersonene i den animerte amerikanske tv-serien South Park. Stan er 9 år i serien og er bestevenn med Kyle Broflovski. Stan har også en storesøster som heter Shelly Marsh som iblant slår ham. Hans foreldre er Randy Marsh og Sharon Marsh, og de bor sammen i byen South Park. Det er også Stan som som oftest uttaler den kjente replikken «Oh my God! They killed Kenny!» når Kenny dør i en episode.

Han kan ved visse sammenhenger være guttenes anfører. Stan er forelsket i Wendy Testaburger, og en stadig tilbakevendende spøk er at Stan kaster opp hver gang Wendy snakker til ham. Stan er den mest normale i gjengen, da han ifølge produsentene er en blanding av de andre karakterene sine særtrekk.

Stan er også basert på den ene South Park-skaperen Trey Parker (som også har stemmen til figuren), og har samme fødselsdato og samme navn på familiemedlemmer. Det sies også at Stans meninger i serien generelt også er Trey Parkers.

Utseende og personlighet

Stan Marsh har en blå lue og brun jakke. Stan fremstår i serien som kanskje den mest jordnære og realistiske av guttene. I mange episoder, men særlig Asspen og Stanleys Cup, blir Stan dratt inn i ekstreme situasjoner der han må bevise seg selv til tross for at han egentlig er totalt likegyldig til utfordringen. I motsetning til hans far som har en tendens til å overdramatisere og overmystifisere til lattelige høyder, virker Stan å være mye mer nøktern og skammer seg ofte over faren sin. Han kan enkelte ganger fremstå som mer følsom enn de andre guttene, og har i enkelte episoder vist å bry seg om dyr, som i Fun with Veal og Whale Whores.