Snøklokketre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Snøklokketre
Blomster
Blomster
Vitenskapelig(e)
navn
:
Halesia carolina
L.
Norsk(e) navn: snøklokketre
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Gruppe: asterider
Orden: lyngordenen
Familie: styraksfamilien
Slekt: Halesia
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: sørøstlige USA

Snøklokketre (Halesia carolina) er en løvfellende busk eller lite tre i styraksfamilien som er utbredt i sørøstlige USA.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Det blir opptil 24 m høyt i de sørlige Appalachene, men er som regel lavere. Krona er bredt kjegleformet med vidt utsperrede nedre greiner. Barken er lysegrå. Bladene sitter spredt og er ovalt avlange, spisse, fint sagtannede, 8,7–22,5 cm lange og 3,8–11,4 cm brede. Nervene stikker ikke opp over bladflaten på oversiden, og undersiden er hårete. Blomstene er hvite, klokkeformede og henger 2–6 sammen. De har 4 begerblad, 4 kronblad og 12–16 pollenbærere. Blomstene ligner mer på krokus enn på snøklokker. Frukten er brun med 4 vinger.

Økologi og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Snøklokketre vokser på fuktig, ofte litt sur og sandholdig jord opptil 1600 moh. I åslandet øst for Appalachene vokser den sammen med tulipantre, kvitask, rødlønn, kviteik, amerikakristtorn, amerikajudastre og storbladmagnolia. Sør i utbredelsesområdet finnes den sammen med amerikabøk, oksemagnolia, amerikakristtorn, ulike eikearter, Sabal palmetto, floridalønn, virginiahumlebøk og amerikajudastre. I Great Smoky Mountains forekommer den sammen med canadahemlokk, gul hestekastanje, amerikasølvlind, sukkerlønn og gulbjørk, og i Blue Ridge Mountains er den funnet sammen med rødeik, sukkerbjørk, tulipantre, blomsterkornell og Magnolia fraseri.

Arten er hovedsakelig utbredt i åser og fjell i Nord-Carolina, Sør-Carolina, østlige Tennessee, Georgia og Alabama. Mer spredte forekomster finnes på den sørøstlige kystsletta og i vestlige Virginia, Vest-Virginia, sørlige Ohio, sørlige Indiana, sørlige Illinois, Kentucky, Tennessee, sentrale Arkansas og sørøstlige Oklahoma.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

En buskaktig form med små blomster på kystsletta skilles ofte ut som en egen art, Halesia parviflora. Den høye formen i de sørlige Appalachene blir en sjelden gang skilt ut som en egen art, Halesia monticola.

Linnés beskrivelse av Halesia carolina var basert på materiale fra formen som tradisjonelt er blitt kalt Halesia parviflora. Hvis den skal ha status som egen art, må den overta navnet Halesia carolina, og formen fra høyereliggende områder må i stedet kalles Halesia tetraptera.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]