Hopp til innhold

Gul hestekastanje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gul hestekastanje
Nomenklatur
Aesculus flava
Sol.
Populærnavn
gul hestekastanje
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Ordenlønneordenen
Familielønnefamilien
UnderfamilieHippocastanoideae
Slekthestekastanjeslekta
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Gul hestekastanje (Aesculus flava, også kalt Aesculus octandra) er et løvfellende tre som vokser i østlige deler av Nord-Amerika.

Det er et stort tre som vanligvis blir 18–25 m høyt. Det største kjente eksemplaret hadde en høyde på 43 m og en stammediameter på 124 cm. Trær som vokser i skog har en lang, rett stamme uten lave greiner. Bladene er håndkoblete med som regel 5 småblad. De er 10–15 cm lange, fint sagtannete, smalt ellipseformede, tilspissede, stilkete og glinsende eller mørkt grønne på oversiden. Høstfargen er lysende oransjerød.

Blomstene er gule, eller av og til rosa, og 4 cm lange. De sitter 5–6 sammen i et tett knippe, og flere knipper danner en 10–15 cm lang topp. Frukten er asymmetrisk rund og glatt. Blomstringen skjer i april–juni etter løvsprett, og fruktene er modne i september.

Gul hestekastanje vokser best på dyp, næringsrik jord og er typisk for de artsrike løvskogene i Appalachene. I Great Smoky Mountains nasjonalpark finnes den fra 460 opp til 1860 moh. og er vanligst mellom 1220 og 1520 moh. Den er en klimaksart, og i Cumberland Mountains utgjør den 15 til 30 prosent av trekronene i blandingsskog med amerikasølvlind og sukkerlønn.

Den vokser også sammen med trær som amerikabøk, gulbjørk, kviteik, rødeik, rødgran, tulipantre, agurkmagnolia, romhegg, kvitask og snøklokketre. Tidligere var også amerikakastanje et viktig treslag i disse skogene, og etter hogst eller brann vokser Prunus pensylvanica og robinia fram. Mindre trær og busker omfatter blant annet stripelønn, topplønn, glattsøtmispel og vierhortensia.

Utbredelsen strekker seg vestover fra fjellene i sørvestlige Pennsylvania gjennom Ohio-dalen til helt sørøst i Illinois. Arten finnes sørover til Kentucky, sentrale Tennessee og nordlige Alabama og østover til nordlige Georgia, helt nordvest i Sør-Carolina, vestlige Virginia og Vest-Virginia.

Gul hestekastanje dyrkes i parker og store hager, men er ikke vanlig i Norge.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]