Storbladmagnolia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Storbladmagnolia
Storbladmagnolia
Vitenskapelig(e)
navn
:
Magnolia macrophylla
Michx.
Norsk(e) navn: storbladmagnolia
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Magnoliales
Familie: magnoliafamilien
Slekt: magnolia
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for storbladmagnolia
Utbredelsen til var. macrophylla

Storbladmagnolia (Magnolia macrophylla) er et lite, løvfellende tre som vokser vilt i sørøstlige USA. Det har de største bladene og blomstene i magnoliaslekta.

Det har én stamme og blir som regel opptil 15 m høyt, men eksemplarer på 32 m er kjent. Barken er gul til grå og glatt. De enorme bladene sitter i endestilte, kranslignende ansamlinger, er bredt ellipseformede til omvendt eggformede, 50–110 cm lange og 15–30 cm brede. Ved basis er det to store bladører. Oversiden er glatt og grønn, og undersiden er lys og finhåret.

Blomstene er hvite, dufter og er 35–40 cm, av og til 50 cm, i diameter. De består av 9–15 blomsterblad, 350–580 pollenbærere og 50–80 fruktemner. De innerste blomsterbladene har en magenta flekk ved basis. Den befruktede blomsten utvikler til en samfrukt som består av mange belgkapsler med ett eller to frø hver. Frukten er nesten rund, 5–8 cm lang og 5–7 cm bred. Den er oransjerød når den blir moden.

Storbladmagnolia er en temmelig sjelden plante som vokser på næringsrik og jevnt fuktig jord 150–300 moh. Utbredelsen til arten i snever betydning omfatter delstatene Alabama, Arkansas, Georgia, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Nord-Carolina, Ohio, Sør-Carolina, Tennessee og Virginia. Utenfor dette området finnes to litt avvikende varieteter: var. ashei i nordvestlige Florida og var. dealbata i tåkeskogene i Mexico. De blir av og til regnet som selvstendige arter.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]