Hopp til innhold

Tulipantre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tulipantre
Nomenklatur
Liriodendron tulipifera
L.
Populærnavn
tulipantre
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenMagnoliales
FamilieMagnoliafamilien
SlektLiriodendron
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Tulipantre (Liriodendron tulipifera) er et stort, løvfellende tre i magnoliafamilien.

Det har en lang, rett stamme uten lave greiner og kan bli mer enn 60 m høyt og 300 år gammelt. Barken er grå med grunne ribber. Bladene er firelappete og 10–15 cm lange og 15–20 cm brede. De store, tulipanaktige blomstene er endestilte blant bladene. Frukten er mørkebrun og papiraktig med mange frø som har vinge og spres med vinden.

Tulipantreet hører hjemme i løvskogene i den østlige delen av Nord-Amerika. Det vokser i flere ulike klimasoner, og i det sørlige lavlandet kan den finnes sammen med trær som Nyssa, sumpsypress, eik, hickory, rødlønn, ambratre, virakfuru, blomsterkornell, syretre og virginiaeiner. I Appalachene og lenger nord kommer delvis andre arter inn, som robinia, weymouthfuru, kanadahemlokk, svartvalnøtt, sukkerbjørk, svartlind, snøklokketre, kvitask, romhegg, agurkmagnolia, gul hestekastanje, amerikabøk, sukkerlønn og gulbjørk.

Utbredelsen strekker seg fra sørlige New England, vestover gjennom sørlige Ontario og Michigan, sørover til Louisiana og østover til sentrale Florida. Arten er vanligst, og trærne blir høyest i Ohio-dalen og i fjellstrøkene i Nord-Carolina, Tennessee, Kentucky og Vest-Virginia.

Trevirket brukes i møbelproduksjon og som massevirke. Dette vakre treet er mye plantet i parker og store hager, men er ikke vanlig i Norge. Arten finnes forvillet i Østerrike, Danmark, Tyskland, Italia og den tidligere Sovjetunionen.

Tulipantre er delstatstre i både Indiana og Tennessee.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]