Sukkerbjørk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sukkerbjørk
Sukkerbjørk i et nederlandsk arboret
Sukkerbjørk i et nederlandsk arboret
Vitenskapelig(e)
navn
:
Betula lenta
L.
Norsk(e) navn: sukkerbjørk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Fagales
Familie: bjørkefamilien
Slekt: bjørk
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for sukkerbjørk

Sukkerbjørk (Betula lenta) er et løvfellende tre som vokser i østlige Nord-Amerika.

Den blir opptil 20 m høy med rett stamme og smal krone. Barken er matt purpurgrå eller mørkt brungrå. På eldre trær sprekker barken opp i grove, uregelmessige flak. Barken skaller aldri av som den gjør hos andre bjørkearter. Artsnavnet viser til at blad og skudd inneholder vintergrønnolje og har en sterk, søt duft når de knuses. Bladene er mørkegrønne, ovalt tilspissede, hjerteformede ved basis, 5–10 cm lange og 3–6 cm brede; de er dobbelttannede og har 12–18 par nerver. Undersiden er nesten snau, men har noen hår langs nervene og i nervevinklene. Hunnraklene er opprette og 1,5–4 cm lange og 1,5–2,5 cm brede. Arten er diploid med 2n = 28 kromosomer.

Sukkerbjørk vokser fra havets nivå i New England opptil 1220–1370 moh. i de sørlige Appalachene. Den vokser sammen med tulipantre, lind, kvitask, sukkerlønn, rødlønn, rødeik, papirbjørk, gråbjørk, hemlokk og weymouthfuru. Undervegetasjonen varierer fra sted til sted, men omfatter arter som stripelønn, blomsterkornell, tresøtmispel, amerikaagnbøk og virginiahumlebøk.

Arten vokser fra sørlige Maine vestover gjennom sørlige Québec, New Hampshire, Vermont, New York og sørøstlige Ontario til østlige Ohio. Den vokser sørover fra Pennsylvania langs Appalachene til nordlige Alabama og Georgia. Sukkerbjørk er mest tallrik i Massachusetts, Connecticut, New York og Pennsylvania.

Trevirket brukes på samme måte som gulbjørk, og det skilles ofte ikke mellom de to artene. Sukkerbjørk ble tidligere brukt til å fremstille vintergrønnolje, men den produseres nå syntetisk.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]