Amerikajudastre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amerikajudastre
Amerikajudastre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cercis canadensis
L.
Norsk(e) navn: amerikajudastre
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: erteblomstordenen
Familie: erteblomstfamilien
Underfamilie: Cercidoideae
Slekt: Cercis
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for amerikajudastre

Amerikajudastre (Cercis canadensis ) er et løvfellende tre i erteblomstfamilien fra østlige Nord-Amerika.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Det blir mellom 4 og 10 m høyt. Barken har fine furer. Bladene er enkle, helrandede, håndnervede og avrundede med hjerteformet basis. Blomstene sitter 2–8 sammen på eldre greiner eller på selve stammen (kauliflori). Blomstringen begynner før løvsprett i mars–mai. Blomstene er purpurrosa, mer sjeldent hvite. Begeret er klokkeformet med fem butte tenner og har en mørkere farge. Frukten er en brun, flat belg som er 5–10 cm lang og 1,3 cm bred. Den inneholder 4–10 brune frø som er 6 mm lange.

Økologi[rediger | rediger kilde]

Amerikajudastre vokser som undervegetasjon i mange typer løvskog og finnes også langs elver og i åkerkanter. Pollineringen gjøres av bier. Frøene etes av fasan, nordkrattvaktel, rødkardinal og rosenbrysttykknebb. Hvithalehjort kan beite litt på bladverket.

Nytte[rediger | rediger kilde]

Arten er vanlig plantet i hager i det østlige USA. Trevirket er tungt og hardt, men små dimensjoner og krokete stammer gjør at det ikke har noen økonomisk betydning. Blomstene brukes av og til i salater.

Systematikk og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Amerikajudastre i snever forstand, var. canadensis, er utbredt nordover til New Jersey, sørlige Pennsylvania, Ohio, sørlige Ontario, Michigan, Illinois, Iowa og Nebraska. Vestgrensa går igjennom Kansas og nordlige Oklahoma. Den mangler stort sett på kystslettene i øst og sør, men det er noen spredte forekomster så langt sør som i Louisiana og sentrale Florida.

En annen varietet, var. texensis, finnes i sørlige Oklahoma og Texas øst for Pecos. Den ble tidligere noen ganger skilt ut som en egen art, Cercis reniformis. En tredje varietet, var. mexicana, finnes i Trans-Pecos og videre sørover i Mexico. Den ble tidligere regnet som arten Cercis mexicana. Molekylærgenetiske studier viser at alle tre varieteter er nært beslektet og bør regnes til samme art.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • J.G. Dickson. «Eastern Redbud». Silvics of North America. Besøkt 27. desember 2018. 
  • «Redbud». Illinois Wildflowers. Besøkt 27. desember 2018. 
  • P.W. Fritsch og B.C. Cruz (2012). «Phylogeny of Cercis based on DNA sequences of nuclear ITS and four plastid regions: implications for transatlantic historical biogeography». Molecular Phylogenetics and Evolution. 62 (3): 816–825. ISSN 1055-7903. PMID 22142738. doi:10.1016/j.ympev.2011.11.016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]