Hopp til innhold

Kviteik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kviteik
Nomenklatur
Quercus alba
L.
Populærnavn
kviteik
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
OrdenFagales
Familiebøkefamilien
Slekteik
Økologi
Habitat: varierer mye
Utbredelse: Nord-Amerika (endemisk)

Kviteik (Quercus alba) er et løvfellende tre som vokser i østlige deler av Nord-Amerika.

Den blir opptil 25 meter høy. Barken er lysegrå og oppsprukket med flak som løsner. Bladstilken er 10–25 mm lang. Bladene er omvendt eggformede med 4–6 store, avrundede fliker. De er 12–18 cm lange og 7–11 cm brede. De nyutsprungne bladene er rosa, men blir grønne etter noen dager. Undersidene av bladene er nesten hvit, og høstfargen er mørk purpur. Nøttene sitter 1–3 sammen på en kort stilk. Nøtteskåla omslutter en fjerdedel av nøtta.

Kviteik stiller ikke strenge krav til klima og jordsmonn. I nord er den knyttet til lavlandet, men i de sørlige Appalachene finnes den opp til 1370 moh. Den vokser sammen med mange andre treslag, som andre eikearter, hickory, tulipantre, svartlind, kvitask, ambratre, sumptre, amerikabøk, sukkerlønn, virakfuru, weymouthfuru og kanadahemlokk.

Utbredelsen omfatter det meste av østlige USA, og arten mangler bare høyt i Appalachene, i nedre del av Mississippi-dalen, på kystsletta mot Mexicogolfen og i det meste av Florida. Nordgrensa går fra sørvestre Maine og lengst sør i Québec vestover gjennom sørlige Ontario og sentrale Michigan til sørøstlige Minnesota. Vestgrensa går gjennom vestlige Iowa, østlige Kansas, Oklahoma og østlige Texas.

Kviteik er en av de viktigste eikeartene i tømmerproduksjon, og trevirket brukes blant annet til vin- og whiskeytønner. Den blir av og til plantet i hager og parker, men ikke så ofte som rødeik på grunn av at veksten er sen, og den er vanskelig å plante om.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]