Magnolia fraseri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Magnolia fraseri
Magnolia fraseri
Vitenskapelig(e)
navn
:
Magnolia fraseri
Walter
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Magnoliales
Familie: magnoliafamilien
Slekt: magnolia
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: skog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for magnolia fraseri

Magnolia fraseri er et løvfellende tre som vokser vilt i østlige USA.

Det har én stamme og blir opptil 24 m høyt. Barken er grå eller brun og glatt. Bladene sitter i endestilte, kranslignende ansamlinger og er 20–30 cm lange og 8–16 cm brede. Ved basis er det to store bladører. Oversiden er grønn og undersiden blågrønn.

Blomstene er hvite, dufter og er 16–22 cm i diameter. De består av 9–15 blomsterblad, 100–200 pollenbærere og 50–90 fruktemner. Blomstringen skjer fra mai til juni. Den befruktede blomsten utvikler til en samfrukt som består av mange belgkapsler med ett eller to frø hver. Frukten er avlang, 5,5–10 cm lang og 2,5–5 cm bred. Den er rød når den blir moden tidlig på høsten.

Magnolia fraseri vokser på næringsrik og jevnt fuktig jord i åser og fjell 300–1520 moh. Arten vokser spredt i ulike skogtyper og er aldri særlig vanlig. Den vokser sammen med topplønn, stripelønn, sukkerlønn, amerikabøk, svartlind, amerikasølvlind, gul hestekastanje, gulbjørk, sukkerbjørk, virginiahumlebøk, hickory, amerikakastanje (rotskudd), blomsterkornell, kvitask, snøklokketre, amerikakristtorn, smørvalnøtt, svartvalnøtt, tulipantre, agurkmagnolia, sumptre, syretre, romhegg, kviteik, skarlageneik, rødeik, robinia og canadahemlokk.

Utbredelsen er stort sett begrenset til Appalachene. Arten vokser i Vest-Virginia, vest i Virginia, øst i Tennessee og vest i Nord-Carolina. Den finnes også i Blue Ridge Mountains i nordvestlige Sør-Carolina og nordøstlige Georgia, og i Cumberland Mountains i sørøstlige Kentucky.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]