Kvitask

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvitask
Kvitask
Vitenskapelig(e)
navn
:
Fraxinus americana
L.
Norsk(e) navn: kvitask
Hører til: askeslekta,
oljetrefamilien,
Lamiales
IUCNs rødliste:
ver 3.1
CR - Kritisk truetUtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig
CR - Kritisk truet

CR — Kritisk truet

Habitat: skog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for kvitask

Kvitask (Fraxinus americana) er et løvfellende tre i oljetrefamilien.

Den blir opptil 27 m høy. Barken har dype furer, og knoppene er små og lysebrune. Bladene er finnete og 35 cm lange. Det er 7 småblad som sitter på 1–1,5 cm lange stilker; de er mørkegrønne på oversiden og hvitaktige under. Den er særbu og vindpollinert.

Kvitask vokser på fuktig, næringsrik jord i mange ulike skogtyper, men er aldri en dominerende art. Treslag som den vokser sammen med, omfatter weymouthfuru, rødeik, kviteik, sukkerlønn, rødlønn, gulbjørk, amerikabøk, romhegg, svartlind, kanadahemlokk, kvitalm og tulipantre. Busker og små trær i disse skogene er tresøtmispel, Asimina triloba, amerikaagnbøk, blomsterkornell, virginiatrollhassel, virginiahumlebøk og lønnebladkrossved. Den er utbredt i det østlige Nord-Amerika fra østlige Minnesota og Nova Scotia i nord sørover til østlige Texas og nordlige Florida.

Kvitask er den vanligste og økonomiske viktigste askearten i det østlige Nord-Amerika. Veden brukes til å lage verktøyskaft, parkett, møbler og balltrær til baseball.

En invaderende art, asiatisk askepraktbille (Agrilus planipennis), dreper kvitask og andre amerikanske askearter, og kvitask er derfor vurdert som kritisk truetIUCNs rødliste.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]