Skjoldborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Skjoldborg eller skjaldborgr er generelt oppfattet som en formasjon ikke minst dersom den engelske betegnelsen shield wall som ment vegg av skjold var ofte tatt for å beskriver en skjoldborg. I virkeligheten var en shield wall en fylking der skjold var viktigst.

Skjoldborg ment ikke en formasjon, men et improviserte vern eller en borg av overlappende skjold for defensiv hensikt og var entens i treningen bak en fylking eller for mindre taktiske enheter som en flokk ned til tretti mann om gang. Når en skjoldborg blir stilt opp, gikk forrest rekke ned på knær, deretter neste rekke holde ut skjoldene og bakest rekke strakk ut deres armer over hodene på mennene foran seg. Det ment at en skjoldborg blir stasjonært der mennene er.

Fra sjøslag og landslag vet vi om skjoldborg som interessant nok handler om mindre enheter eller kretsen rundt personer av høyere rang som konger og høvdinger. Når et sjøslag startet, beskytter en mann hans kamerat som rorer eller en tropp var stilt opp forrest i skipet når man angripe så de skape en skjoldborg.

Fra slaget ved Stamford Bridge i 1066 vet man at skjoldborg kunne brukes av mennene på en fylking, men opplysninger som Snorre Sturlason formidler, var bevist å være feil eller i uovenstemmelse med mer eldre kilder. Skjoldborg var defensivt ment som ikke tillatt aktiv forsvar med spyd, øks og sverd, mer mot pil og bue som kastespyd. Når nærkamp skjer, måtte de forrest reiser seg for å unngå å få deres skjolder knust og deretter forsvare seg.

Kilder[rediger | rediger kilde]