Commentarii de Bello Gallico

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
C. Iulii Caesaris quae extant, 1678

Commentarii de Bello Gallico (norsk: Kommentarer til gallerkrigen, men også utgitt på norsk som Gallerkrigen) er Julius Cæsars beretning om gallerkrigen, det vil si de ni årene han kjempet i Gallia.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Boken beskriver slag og intriger under felttoget for å legge Gallia under romersk styre. Området som omtales som Gallia er noen ganger hele Gallia unntatt Provincia Narbonensis (dagens Provence), hvilket betyr størstedelen av dagens Frankrike, hele Belgia og deler av Sveits; andre ganger bruker han begrepet kun om området fra Den engelske kanal til Lyon, det vil si området som var bebodd av keltere.

Den første boken omhandler kun den helvetiske krig i 58 f.Kr.. Cæsar tillot ikke at omkring 300 000 helvetere migrerte gjennom Provence eller gjennom områder styrt av stammer som var vennligsinnet overfor Roma. Helveterne, som trengte mer land, dannet derfor en allianse mot Cæsar. Senere bøker omhandler felttoget mot veneterne, akvitanerne, germanerne og bretonerne; Cæsars invasjon av Britannia, gallernes opprør mot romersk styre og Vercingetorix' nederlag i slaget ved Alesia.

Språk[rediger | rediger kilde]

De Bello Gallico regnes som et godt eksempel på velskrevet, klart latin. Den har derfor tradisjonelt vært en av de første bøker latinelever har gitt seg i kast med, på linje med Xenofons Anabasisgammelgresk. Stilen er enkel og elegant, og teksten går til kjernen i en tørr krønikestil fremfor den retoriske stil mange andre latinske forfattere hadde.

Betydning som kilde[rediger | rediger kilde]

Boken er svært rik på detaljer. Den er den beste, og i mange tilfeller eneste, kilde til kunnskap om krigene, og den forklarer mye om gallernes levevis, religion, klær og annet. Det er også mange geografiske detaljer, som dels bidrar til å plassere tapte steder og dels gir god innsikt i romernes geografiske kunnskaper.

Dog bør det ikke glemmes at boken er skrevet av Cæsar selv, og derfor kan være partisk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]